Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο, την τρίτη ημέρα των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά των νέων αυξημένων τελών για το νερό, μια κυβερνητική απόφαση η οποία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Η Ιρλανδία αναμένεται εφέτος, μετά και την περσινή της έξοδο από το διεθνές σχέδιο διάσωσης, να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, αλλά το ζήτημα του νερού έχει αγγίξει ένα νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας η οποία εμφανίζεται κουρασμένη από τα χρόνια λιτότητας και απογοητευμένη από την κοινωνικά άνιση οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά ετήσιο τέλος στα νοικοκυριά, ως τμήμα του τελευταίου κομματιού του πακέτου λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Δουβλίνο για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κυματίζοντας σημαίες της Ιρλανδίας και κραδαίνοντας πανό που έγραφαν «Φτάνει πια» και «Δεν θα πληρώσουμε εμείς», κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο, ζητώντας αλλαγή της πολιτικής.

«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να κουβαλούν ήρεμα τα βάρη και βγήκαν στους δρόμους», είπε 45χρονος εργαζόμενος, ο οποίος πήρε ρεπό από τη δουλειά του και ταξίδεψε τρεις ώρες με το λεωφορείο από περιοχή της δυτικής Ιρλανδίας έως το Δουβλίνο για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με συναδέλφους του και συγγενικά του πρόσωπα.

«Πήραμε άδεια, διότι αυτό που γίνεται τώρα εδώ δεν συμβαίνει πολύ συχνά, δεν διαμαρτυρόμαστε αρκετά», συμπλήρωσε.

protothema.gr