Διανύουμε τη δεύτερη μέρα από την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν η ψηφοφορίες άρχιζαν σήμερα, θα λέγαμε ότι η υποψηφιότητά του δεν θα είχε μεγάλη τύχη. Όμως η διαδικασία των ψηφοφοριών θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα και ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί είναι πολύ μεγάλος. Ιδιαίτερα σε συνθήκες σαν τις σημερινές. Δύσκολες και πιεστικές.

Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση του ονόματος του Σ. Δήμα, η φήμες οργίασαν και έφτασαν μέχρις του σημείου να μιλάνε για… αντικατάστασή του στην τρίτη ψηφοφορία από τον… Φώτη Κουβέλη! Φήμες ανυπόστατες, που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Φήμες (ταυτοχρόνως) ενδεικτικές του πολιτικού κλίματος, του γενικού εκνευρισμού και μιας διάχυτης αντίληψης ότι επίκεινται και άλλες κινήσεις που ενδέχεται να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αποδέκτες των πολιτικών ζυμώσεων, δήλωναν πλήρη άγνοια για τους λόγους που έχουν ηλεκτρίσει το πολιτικό κλίμα. Και επαναλάμβαναν μονότονα ότι οι βουλευτές, τελικά, θα πράξουν το καθήκον τους.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι η κρίσιμη περίοδος για την εκλογή Προέδρου θα είναι το 12μερο από 17 ως 29 Δεκεμβρίου. Όχι φυσικά ότι και η περίοδος ως την προσεχή Τετάρτη δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και το να ξεκινάς με αφετηρία (πχ) 165 βουλευτές είναι τελείως διαφορετικό από το να συγκεντρωθούν στην πρώτη ψηφοφορία 170- 172 βουλευτές. Άλλη δυναμική δημιουργείται στην πρώτη περίπτωση και άλλη στη δεύτερη.

Το μόνο προγραμματισμένο μεγάλο γεγονός που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της τρίτης ψηφοφορίας, είναι η Σύνοδος Κορυφής. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει περίπτωση (εκεί) να ληφθεί κάποια απόφαση που να αλλάξει άρδην το κλίμα.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η περίοδος μεταξύ των ψηφοφοριών θα είναι καθοριστική για την τελική έκβαση του αποτελέσματος. Ενδεχομένως αυτό που περιμένουν να μην προέρχεται από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό.

Οι ΚΟ των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ που θεωρούνται εξ αντικειμένου αδύναμοι κρίκοι, προσώρας δείχνουν αξιοθαύμαστη συνοχή στο «όχι». Μένει να δούμε αν θα παραμείνουν έτσι ως το τέλος ή αν υπάρξουν γεγονότα που θα απελευθερώσουν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook