Εδώ και χρόνια επικρατεί η θεωρία πως η αυξημένη τεστοστερόνη ενισχύει τις σεξουαλικές διαθέσεις του άντρα, του κοστίζει όμως τα μαλλιά του.

Υπάρχει άραγε κάποια δόση αλήθειας πίσω από το μύθο;

Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εν μέρει είναι αλήθεια ότι η αυξημένη τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Αμερικανό γιατρό James B. Hamilton κατά τη δεκαετία του \’60 κατέδειξε ότι οι άντρες που έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους δε χάνουν τα μαλλιά τους.

Πώς κατέληξε ο γιατρός στο συμπέρασμα αυτό; Μελέτησε 21 νεαρά αγόρια που υποβλήθηκαν σε ευνουχισμό. Όσο κι αν σας εκπλήσσει, η πρακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε την εποχή εκείνη για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών ή διαταραχών συμπεριφοράς.

Ο Hamilton παρακολούθησε την πορεία της υγείας τους για αρκετά χρόνια και διαπίστωσε ότι δεν έχασαν καθόλου τα μαλλιά τους όσο μεγάλωναν. Από την άλλη, άντρες αντίστοιχης ηλικίας που είχαν παραμείνει «αλώβητοι» και κατ\’ επέκταση ο οργανισμός τους συνέχισε να παράγει τεστοστερόνη, παρουσίαζαν σημάδια τριχόπτωσης (ανδρογενετική/ανδρογενή αλωπεκία).

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα γονίδια του άντρα και όχι ακριβώς από την ποσότητα τεστοστερόνης που υπάρχει στο αίμα. Αρκετά είναι τα υπεύθυνα γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή και κάνουν τους θύλακες εξαιρετικά ευαίσθητους ακόμη και στην παραμικρή ποσότητα τεστοστερόνης που υπάρχει στον οργανισμό.

Η διαδικασία δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες, ωστόσο βασικό ρόλο παίζει ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε μια άλλη ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη (dihydrotesterone – DHT), η οποία μπορεί να κάνει το θύλακα να συρρικνωθεί, λόγω της μειωμένης παροχής αίματος και θρεπτικών συστατικών σε αυτόν.

Να σημειωθεί πως οι θύλακες στο πηγούνι παραμένουν ανεπηρέαστοι από την ορμόνη, γι\’ αυτό και οι τρίχες του προσώπου τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά.

Δυστυχώς, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι όσοι χάνουν τα μαλλιά τους δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι πιο αρρενωποί από όσους απολαμβάνουν ακόμη το ψαλίδι του κουρέα! Απλώς κληρονόμησαν τα «λάθος» γονίδια από τους γονείς τους…

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook