Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά ο Φ.Παρασύρης για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης εκφράζοντας εύλογα ερωτήματα για την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου.

Συγκεκριμένα δηλώνει τα εξής:

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στη Βουλή. Ενός σχεδίου που θα ζητάει νέες θυσίες από τους πολίτες. Ενός σχεδίου που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Κατά πρώτον, λοιπόν, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα και έγκαιρα ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το ποια επώδυνα μέτρα περιέχει και ποιες νέες θυσίες θα απαιτηθούν.

Κατά δεύτερον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί προχωράμε σε αυτές τις επιλογές και γιατί δεν πέτυχε η πρώτη φάση δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τι πήγε στραβά και ποιος φέρει την ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να διεκδικούμε και να προτείνουμε αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα να μην αξιολογούνται οι Υπουργοί.
Ένα χρόνο μετά από προσπάθεια και της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού επανερχόμαστε, δυστυχώς, στις ίδιες επιλογές και στα ίδια διλήμματα.

Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα προκύψει μέσα από επαρκή κοινοβουλευτικό και κοινωνικό διάλογο, θα αφήνει περιθώρια για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και θα κατανείμει τα βάρη της κρίσης ισομερώς και όχι στα συνήθη κοινωνικά στρώματα.

Θα πρέπει αυτή την φορά να γίνει το σωστό.

Θα πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον λαό και στο επίπεδο που αφορά την πραγματική κατάσταση της χώρας αλλά και για το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.
Όλοι οι προβληματισμοί θα πρέπει να εισακουστούν.

Η πρόταση μου είναι το σχετικό νομοσχέδιο να συζητηθεί κατ’ άρθρον, ώστε οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τουλάχιστον τις επιμέρους διαφωνίες τους.

Στο τέλος αυτής της επίπονης αλλά βαθιά δημοκρατικής διαδικασίας πρέπει να παρθεί μια απόφαση ευθύνης.