Από την έναρξή της, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης «μύριζε μπαρούτι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για το πρώτο θέμα, που ήταν η ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, υπήρχαν αντιδράσεις και αντεγκλήσεις, όχι ως προς την ουσία του, αλλά κυρίως σε διαδικαστικό επίπεδο ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα διεξήχθη και η συζήτηση για τις σχολικές επιτροπές, με τις καταγγελίες Καραντινού-Καναβάκη να ρίχνουν ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» για να φτάσουμε στο ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Με βασική επιχειρηματολογία από τη πλευρά της παράταξης Κουράκη (ο οποίος απουσίαζε εκ νέου) ότι πρόκειται για μια κοστοβόρα διαδικασία χωρίς να υπάρχουν καταγγελίες καθώς ούτε επαρκής περιγραφή για το περιεχόμενο του ελέγχου, η πρόταση για την έγκριση της δαπάνης υπερψηφίστηκε από όλες τις πλευρές εκτός από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» με την προσθήκη –μετά από πρόταση της παράταξης Η. Λυγερού- να επεκταθεί κατά ένα χρόνο (από τα 3,5 στα 4,5 έτη) έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και από τη μεταφορά του δήμου από την Καποδιστριακή στην Καλλικρατική κατάσταση.

Νωρίτερα οι φωνές και τα…χτυπήματα των χεριών στα έδρανα της αίθουσας της Περιφέρειας, έδιναν και έπαιρναν.

Με αποκορύφωμα τη φράση της Μ. Ξυλούρη προς τον Η. Λυγερό ότι «αυτοί θα μας στείλουν στις κρεμάλες», απαντώντας στη φράση του για τους ελέγχους ότι «και στη Θεσσαλονίκη τα ίδια λέγανε και είδατε τι συνέβη τελικά».

Αντίστοιχης έντασης σκηνές είχαμε και ανάμεσα στους Καναβάκη- Μακαρόνα ενώ με…μισόλογα ο κ. Αγαπάκης είπε πως «καλό θα ήταν να τα ψάχνουμε τα πράγματα γιατί κάτι έχουμε δει στη διαύγεια…»

«Η κ. Ξυλούρη είπε ότι εμείς θα ζητήσουμε διαχειριστικό έλεγχο γιατί δεν μπορούν να αιωρούνται κατηγορίες αβάσιμες στον αέρα», απάντησε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στις αιτιάσεις του κ. Αγαπάκη ο οποίος είχε απευθύνει 5 ερωτήματα για την σκοπιμότητα του ελέγχου, με τον κ. Καραντινό να διευκρινίζει: «Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να ζητά έλεγχο, να το θέτει και η απερχόμενη δημοτική αρχή, και να φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να συγκαλύψει ή να κρύψει κάτι. Γι αυτό και αποδεχόμαστε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

 Οποιαδήποτε επιχείρηση κάνει έναν διαχειριστικό έλεγχο στην προηγούμενη διοίκηση. Και δεν είναι ότι υπάρχει μομφή για ατασθαλίες. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Απλά κάνουμε έναν έλεγχο σε μια επιχείρηση που αλλάζει χέρια».

Λίγο πριν την τελική ψηφοφορία το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και απευθυνόμενος προς την παράταξη Κουράκη και κυρίως στον κ. Αγαπάκη, εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης: «Εξεπλάγην απόψε από τη στάση της μείζονος αντιπολιτεύσεως για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η ότι ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και μάλιστα, ομολογώ ότι αυτό με είχε ικανοποιήσει και το είπα τότε κ. Αγαπάκη, ότι η μείζονα αντιπολίτευση έδειξε μια ιδιαίτερη ευθιξία και είπε βεβαίως να γίνει ο έλεγχος.

 Και έτσι πήραμε μια απόφαση να κάνουμε έναν έλεγχο ο οποίος όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά είναι δειγματοληπτικός, είναι αδύνατο να ελεγχθούν τα χιλιάδες τιμολόγια και παραστατικά που υπάρχουν στο Δήμο και επομένως κατά τίποτα δεν μπορούσε να σας θίξει ή να σας προσβάλλει αυτός ο έλεγχος», σημείωσε ο κ. Λαμπρινός, διευκρινίζοντας ότι ο έλεγχος δεν σημαίνει και μομφή για ατασθαλίες:

«Επίσης υπογραμμίσαμε και υπογραμμίζουμε, ουδεμία υποψία κατά οποιουδήποτε υπάρχει. Ουδεμία σκιά. Κανένα στοιχείο. Ελέγχουμε για να ξέρουμε τι παραλάβαμε και τι παραδώσατε. Και για σας είναι χρήσιμος ο έλεγχος. Για να μην υπάρχει καμιά σκιά, υπόνοια στο μυαλό οποιουδήποτε. Τώρα, τέτοια δεν υπάρχει.

Μετά τον έλεγχο εφόσον ο έλεγχος δεν βρει κάτι, πάλι δεν θα υπάρχει. Και έτσι θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Να μην εκλαμβάνεται ως μομφή η εμπάθεια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά ως κίνηση να δούμε τυχών παραλείψεις ή σφάλματα που έχουν γίνει…Η σημερινή συνεδρίαση ζητά μόνο την έγκριση της συγκεκριμένης δαπάνης.

Δεν καταλαβαίνω γιατί οιωνοί απολογηθήκατε προηγουμένως. Δεν σας το ζήτησε κανείς, ούτε σα καταλόγισε κανείς κάποιο πταίσμα. Αλλά δεν μπορείτε και να κατακρίνετε την πρωτοβουλία που έχει η αντιπολίτευση και συμφώνησε η σημερινή δημοτική αρχή στο να διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος για τα 3,5 έτη της προηγούμενης θητείας».

Flashnews.gr/ Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook