Με ακάλυπτες τις γάμπες και ασύμμετρο φόρεμα, μία γυναίκα αγνώστου ταυτότητας τολμά να κυκλοφορεί στους δρόμους της Καμπούλ, αναστατώνοντας την βαθιά συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν.

Αγνοώντας επιδεικτικά τον κίνδυνο να την εντοπίσουν οι αρχές και να την τιμωρήσουν παραδειγματικά με την εσχάτη των ποινών – όπως αρμόζει σε όσες Αφγανές δεν εμφανίζονται με χιτζάμπ στους δημόσιους χώρους- η μυστηριώδης γυναίκα μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των χρηστών στα social media μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας της στο Facebook.

Δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Hayat Esnafi» ήταν αυτός που φωτογράφισε την άγνωστη κοπέλα να περπατά σε δρόμο της αφγανικής πρωτεύουσας και, όπως δήλωσε στο BBC, όταν την προσέγγισε προσπαθώντας να της αποσπάσει έστω και μία λέξη, αυτή επιτάχυνε το βήμα της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωτογραφία της κοπέλας έκανε θραύση στο Ιντερνέτ και άνοιξε μία ολόκληρη συζήτηση για την θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν.

Αν και παραμένει άγνωστη η ταυτότητα της κοπέλας αλλά και τα κίνητρα της τολμηρής αυτής πράξης της, ακούγονται διάφορα σενάρια. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο και άλλοι που πιστεύουν πως απλά θέλει να ηγηθεί μιας επανάστασης με αίτημα την γυναικεία απελευθέρωση.

«Είναι δικό της το σώμα, δεν είναι δικό σας», σχολίασε μία γυναίκα με το όνομα Siddiq και πρόσθεσε: «Θαυμάζω το θάρρος της. Θέλουμε να δούμε όλο και περισσότερες γυναίκες να κυκλοφορούν έτσι».

«Το σώμα μου ανήκει σε μένα. Όχι στην καταναγκαστική \”χιτζάμπ\’\’», έγραψε μία άλλη αναφερόμενη στο ολόσωμο κάλυμμα που είναι υποχρεωμένες να φορούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους. Αντιθέτως, οι άνδρες ήταν πιο επικριτικοί.

«Ζούμε σε μία μουσουλμανική χώρα και δεν μπορούνε να ανεχτούμε τέτοιες καταστάσεις», έγραψε ένας χρήστης με το όνομα Ahmad.

«Είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες να περπατούν στην Καμπούλ με γυμνά τα πόδια λέει», ο Syed Anouar εξηγώντας πως τέτοιες ενέργειες μπορεί να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και κάποιοι χρήστες που υποστήριξαν ότι, η εμφάνιση της γυναίκας με τα γυμνά πόδια αποτελεί απόδειξη πως υπάρχει χαλάρωση των ηθών στη χώρα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook