Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με το παγκόσμιο σκάνδαλο ντόπινγκ που αποκάλυψε γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός, ενώ σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» παρουσίασε τη λίστα των συνολικά 39 χωρών απ’ όπου προέρχονται τα 225 δείγματα αθλητών, τα οποία θα επανεξεταστούν. Η είδηση αφορά και την Ελλάδα, καθώς 12 εξ αυτών ανήκουν σε «δικούς» μας αθλητές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 58 αθλητές, στη δεύτερη θέση είναι η Κένυα με 25 δείγματα αθλητών μεγάλων αποστάσεων και στην τρίτη… ισοβαθμούν Ελλάδα και Ισπανία. Συγκεκριμένα 12 αθλητές από τη χώρα μας φέρονται να βρίσκονται στη λίστα.

Ονόματα αθλητών και αθλητριών δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως, ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, 100 νικητές –τριες σε παγκόσμια κι άλλα πρωταθλήματα, νυν κάτοχοι ρεκόρ κόσμου, δρομείς μαραθώνιων δρόμων, ενώ 30 βρίσκονται ήδη υπό τιμωρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) υποστηρίζει πως το «βιολογικό διαβατήριο» των αθλητών, δηλαδή η μέθοδος με την οποία παρατηρούνται οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων κάθε αθλητή άρχισε να λειτουργεί το 2009, τα στοιχεία συλλέχθηκαν το διάστημα 2006-2008 και ο επανέλεγχός τους ενδεχομένως να μην μπορεί να αποδείξει με αξιοπιστία αν οι αθλητές ήταν ντοπέ.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, Σερ Κρεγκ Ρίντι, σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι ισχυρισμοί που έχουν τεθεί από το γερμανικό δίκτυο απαιτούν στενό έλεγχο για να καθοριστεί ποιες ενέργειες απαιτούνται να γίνουν από εμάς για την επιβεβαίωση ή την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων αντι-ντόπινγκ».

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί πως στο γερμανικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε τρία μέρη (στο τελευταίο έγιναν οι νεότερες αποκαλύψεις), τονίζεται πως τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είχαν φυσιολογικές ενδείξεις, αλλά η IAAF τα συγκάλυψε! Από την πλευρά της IAAF ερευνά τους ισχυρισμούς, χωρίς να αμφισβητεί τη γνησιότητα της λίστας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook