Υπό το βάρος του προβλήματος που έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό των φοιτητών που καλούνται να δεχθούν τα ανώτατα ιδρύματα λόγω μετεγγραφών συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η σύνοδος των πρυτάνεων.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εάν δεν εξασφαλιστούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:

Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).
Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία, όπως τονίζει η Σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το Ίδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Η Σύγκλητος καλεί επίσης τα ΑΕΙ της χώρας, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook