Σε λίγες μέρες μάλλον προκηρύσσονται έκτακτες βουλευτικές εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό είναι ήδη μια πρώτη νίκη. Οι επιθέσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαμαρά, του Γιούνγκερ και της εγχώριας κλεπτοκρατίας εναντίον του πρώτου κόμματος στις ευρωεκλογές, δείχνουν ότι είναι κοντά αυτό που αυτοί φοβούνται, αλλά στο οποίο ελπίζει ο λαός. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μαζί με τον λαό και το επεξεργασμένο ρεαλιστικό σχέδιο των πρώτων ημερών και μηνών του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα καταργήσει τα μνημόνια, θα δώσει λύση στο δυσβάστακτο χρέος, θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και θα επανεκκινήσει την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι οδεύουμε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ανέβαλλε την προγραμματισμένη Περιφερειακή του Συνδιάσκεψη στην Κρήτη, αλλά έχει έναν επιπλέον λόγο να ανοίξει πιο δυνατά την ατζέντα του για την ανάπτυξη της Κρήτης αυτό το Σάββατο στο Ηράκλειο με τον Αλέξη Τσίπρα. Σ΄ ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες του νησιού, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει με αποφασιστικότητα το αναπτυξιακό του σχέδιο για την Κρήτη σε 3 βασικούς θεματικούς άξονες (Τουρισμός, Αγροτοκτηνοτροφικός Τομέας και Υποδομές), συνομιλεί με τις υγιείς και τίμιες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και ναι, μαθαίνει από αυτούς Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Κρήτη είναι γνωστό. Το έχει παλέψει με τον κόσμο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ημερίδες και το έχει αναδείξει στην Βουλή με τις εκατοντάδες στοχευμένες παρεμβάσεις των 6 βουλευτών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη την συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις του τόπου που κατανοούν την ανάγκη να σταματήσει η καταστροφή και να ανασυγκροτηθεί η χώρα, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν στο παρελθόν. Μια τέτοια συμπόρευση όμως δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «πλυντήριο» και θα απεμπολήσει τις αριστερές του αρχές, γιατί αν το κάνει αυτό θα χάσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα απαιτηθεί σε κάθε τόπο και σε κάθε χώρο δουλειάς ένα κίνημα για παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, μαζί με τα ήδη υπάρχοντα κινήματα. Γνωρίζουν καλά οι πολίτες τι δεν πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στην χρεωκοπία και κυρίως στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Τώρα χρειάζονται, αξιοπιστία, ήθος, σεμνότητα, ειλικρίνεια, αξιοκρατία, όχι πελατειακές σχέσεις, θεσμοί λαϊκής συμμετοχής/ελέγχου και κώδικες δεοντολογίας για όσους αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις.

Οι λύσεις δεν είναι απλές και θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Αλλά τουλάχιστον αυτό που πρέπει από τις πρώτες κιόλας μέρες να διακρίνει ο κόσμος από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι είναι αποφασισμένη να το παλέψει, να συγκρουστεί, ότι δεν είναι μια από τα ίδια, ότι νοιάζεται για τον απλό κόσμο και κυρίως ότι τον ακούει. Μόνο έτσι θα πετύχει.

Γιώργος Βλαστός
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook