Στη δεκάδα με τις πιο συχνές μορφές καρκίνου περιλαμβάνεται πλέον ο καρκίνος του στόματος, προκαλώντας έναν θάνατο κάθε ώρα της ημέρας.

Από τη 12η θέση στη σχετική κατάταξη που βρισκόταν το 2010, ο καρκίνος του στόματος μπήκε…πανηγυρικά μέσα στη «νοσηρή» δεκάδα, προκαλώντας συνεχώς νέους ασθενείς και νέα θύματα. Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο του στόματος. Στην Ελλάδα καταγράφονται 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως, ενώ πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν οι ειδικοί της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος Ενημέρωσης «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας το τελευταίο έτος.

«Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος» προτρέπει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και καλεί τόσο τα μέλη της όσο και τους πολίτες να εστιάσουν σε τυχόν ύποπτα σημάδια και να σπεύσουν στον ειδικό. Πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα, ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες, ογκίδια ή διογκώσεις, μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης, πόνος και αιμορραγία είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις που κατά τους οδοντιάτρους χρειάζονται αμέσως εξέταση από ειδικό.

Σημαντική για την θεραπεία η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, κ. Θεόδωρο Κατσίκη, ο γενικός οδοντίατρος έχει τον καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη διάγνωση αλλά και στην πρόληψη του στοματικού καρκίνου καθώς μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ιοί (HPV), ηλιακή ακτινοβολία, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια.

Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος, επισήμανε ο κ. Αθανάσιος Υφαντής, Συντονιστής του προγράμματος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Ο κ. Νίκος Παπαδογεωργάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής της Οδοντιατρικής Σχολής αναφέρθηκε στην αξία της πρώιμης διάγνωσης καθώς επιτυγχάνεται πλήρης ίαση σε ποσοστό 90% των ασθενών.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ενημερωτικές ημερίδες προς τους Οδοντίατρους και το ευρύ κοινό σε πόλεις της Περιφέρειας ενώ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 13η και καταληκτική ημερίδα του προγράμματος, ολοκληρώνοντας τις δράσεις δημοσιότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ενημερωτικό site www.oralcancer.gr για την καμπάνια και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα σημάδια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook