Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και στην διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος , όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί το θέμα της λιμνοδεξαμενής στο οροπέδιο του Ομαλού. Μιας λιμνοδεξαμενής η οποία αφού πέρασε από τα χίλια μύρια κύματα, λόγω αντιδράσεων οικολογικών φορέων και κατοίκων, έφτασε στο 2006 για να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικοί όροι και στην συνέχεια να ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Και ενώ το έργο ήταν σε εξέλιξη, ξαφνικά, τον περασμένο Δεκέμβριο μια Κοινή Υπουργική Απόφαση ακυρώνει την προηγούμενη ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων και αναστέλει την εκτέλεση του έργου.

Όλα τα δεδομένα με βασικό και το τι θα γίνει με το έργο που είναι ημιτελές συζητήθηκαν στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο οροπέδιο του Ομαλού, υπο την προεδρία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Θανάση Καρούντζου και με την συμμετοχή εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων.

Όλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους υπερ ή κατά του έργου, ενώ, όπως φαίνεται θα αναζητηθεί η χρυσή τομή όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ.Καρούντζος δήλωσε : \”Αυτή την στιγμή έχουμε μια ΚΥΑ απαγορευτική και οφείλουμε να τεκμηριώσουμε τα πράγματα σε μιαν άλλη βάση. Τις επόμενες ημέρες , εν όψη της συνάντησης στο υπ.Περιβάλλοντος που γίνεται με ευθύνη της Υπουργού και στην οποία καλούνται όλοι οι φορείς και οι βουλευτές, νομίζω ότι πρέπει να γίνουν δύο – τρία πράγματα πάρα πολύ σοβαρά.

Πρώτον. Εγγράφως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να εκφράσουν ανοιχτά την γνώμη τους , δια της υπογραφής τους.
Δεύτερον. Όλοι οι φορείς, επιστημονικοί, οικολογικοί, οι πάντες, να που και αυτοί εγγράφως τις απόψεις τους.

Εγώ με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , θα δούμε , μαζί με την υπηρεσία του Δασαρχείου και με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το θέμα και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της παλιάς μελέτης και την ειδική περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής.
Και γιατί όχι, εαν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε περισσότερο το περιβάλλον, βεβαίως να αναθεωρήσουμε και κάποιες απόψεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ή θα ακυρωθεί το έργο ή θα προχωρήσει. Είτε πάει προς το να ακυρωθεί πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον, είτε πάει προς το να συνεχίσει επίσης πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον. Προς αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα…\”

Ερωτώμενος γιατί έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο με ένα έργο να έχει ξεκινήσει να εκτελείται παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν, για να διακοπεί τελικά με υπουργική απόφαση ο κ. Καρούντζος είπε : \”Αυτές ήταν επιλογές και διαδικασίες μελετών-εγκρίσεων που έγιναν μέχρι το 2006. Τα πράγματα στην δεκαετία του \’90 έως το 2006 ήταν πιό χαλαρά. Σήμερα έχουμε πληρώσει πολύ το κόστος ως άνθρωποι , ως κοινωνία, σε σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και οφείλουμε να τα δούμε σε άλλη βάση\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook