Απο την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ με το έργο "Αναφορά στον Γκρέκο", σε πόλεις και χωριά της ενδοχώρας του Νομού Χανίων.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα που ανακοινώθηκε απο το ΔΗΠΕΘΕΚ:

Βάμος - Αίθουσα "Δημ.Λαμπράκης" Γυμνάσιο Βάμου - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ώρα 7:30μμ

Βουκολιές - Αίθουσα συλλόγου κυριών και δεσποινίδων - Τρίτη 16 Δεκεμβρίου ώρα 7:30μμ

Κολυμπάρι - Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης - Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ώρα 7:30μμ

Βρύσες - Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου - Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου ώρα 8:00μμ

Κίσσαμος - Αίθουσα Δημαρχείου - Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ώρα 9:00 μμ

Παλαιόχωρα - Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - Σάββατο 20 Δεκεμβρίου ώρα 8:00 μμ

Κάντανος - Αμφιθέατρο πρώην δημαρχείου - Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ώρα 7:00 μμ

Μάλεμε - Πολιτιστικό Κέντρο - Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ώρα 7:30 μμ

Τιμή εισητηρίου: 7 € και 5 € (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι ΟΑΕΔ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών)
Ισχύουν εισητήρια ΟΓΑ
Πληροφορίες: τηλ. 28210442562821044256
Έναρξη ταμείου: Μιάμιση ώρα πριν από την παράσταση

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
Ν. Καζαντζάκης

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα – τραγούδι και Δημήτρης Τσούρτος κιθάρα – κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη
ΛΥΡΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Σταύρος Ψαρουδάκης
ΚΙΘΑΡΑ-ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ: Δημήτρης Τσούρτος