Σωρεία δημοσιευμάτων φιλοξενήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον βουλγαρικό Τύπο, στα οποία γινόταν αναφορά για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Με τίτλους, όπως «Η Ε.Ε. επινόησε νέο σωσίβιο για την Ελλάδα» («Σέγκα»), «Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του διεθνούς δανείου τον Ιούλιο» («Παρί»), «Για πρώτη φορά ιδιωτικοί επενδυτές θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα («Ντνέβνικ»), «Η νέα βοήθεια της Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. Ευρώ» («Κλάσα»), τα βουλγαρικά Μ.Μ.Ε. ενημερώνουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Επικαλούμενες δημοσιεύματα του ελληνικού και του ξένου Τύπου, οι εφημερίδες ως επί το πλείστον δίνουν έμφαση στις δηλώσεις Γιούνκερ για επιπρόσθετη δανειοδότηση της Ελλάδας, με συμμετοχή και ιδιωτικών επενδυτών «στην περίπτωση που εκπληρωθούν ορισμένοι όροι».

Στο σχετικό ρεπορτάζ, η οικονομική ημερήσια «Παρί» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαβεβαίωση του κ. Γιούνκερ ότι η αναμενόμενη απόφαση των υπουργών των Οικονομικών του Eurogroup στις 19-20 Ιουνίου για στήριξη της Ελλάδας και με τη συνεισφορά των ιδιωτών- κάτοχων ελληνικών ομολόγων «θα αποτελέσει εγγύηση, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, δεν θα χρεοκοπήσει και θα καταφέρει να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της». Κατά την πρόβλεψη της εφημερίδας, η νέα συμφωνία με την τρόικα θα συμπεριλαμβάνει και τη λεγομένη «ήπια αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους, στο πλαίσιο της οποίας οι ιδιώτες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012 και το 2014 θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους τίτλους αυτούς με νέα ομόλογα της Ελλάδας, επταετούς διάρκειας.

Μία άλλη οικονομική εφημερίδα, η «Ντνέβινκ», επισημαίνει ότι «ύστερα από την ολοκλήρωση του μηνιαίου ελέγχου, οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ανήγγειλαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στη βελτίωση των οικονομικών και πιθανώς θα λάβει την επόμενη δόση του σωτήριου δανείου, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, υπογραμμίζει την εκτίμηση των εκπροσώπων της τρόικας για «ενθαρρυντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών» και σχολιάζει ότι «οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», το οποίο διέψευσε, ωστόσο, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Note Velnik.

Ο βουλγαρικός Τύπος αφιερώνει, επίσης, εκτενή δημοσιεύματα στις συνεχιζόμενες ευρείες κοινωνικές αντιδράσεις στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Παράλληλα, η οικονομική εβδομαδιαία «Κάπιταλ» δημοσιεύει δηλώσεις στελεχών του τραπεζικού τομέα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τους οποίους η κρίση στην Ελλάδα δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία.

Υπό τον τίτλο «Το ελληνικό τσουνάμι δεν απειλεί τις τράπεζες», την ίδια θέση τεκμηριώνει στο σημερινό τεύχος της «Στάνταρτ» ο χρηματιστής Αντρέι Γκεοργκίεφ, εκτελεστικός διευθυντής του οίκου οικονομικών υπηρεσιών «Λόγος-Μ».

Επίσης, με τον τίτλο «Η Νότια Ευρώπη δουλεύει σκληρότερα από τους Γερμανούς», η «Ντούμα» ενημερώνει ότι «κατά μέσο όρο, το εργασιακό έτος των Γερμανών περιλαμβάνει 1.390 ώρες έναντι 2.119 ωρών στην Ελλάδα». Στο άρθρο αναφέρεται η εκτίμηση του οικονομολόγου της γαλλικής τράπεζας «Natixis» Πατρίκ Αρτούς, ότι «οι Γερμανοί δουλεύουν αρκετά λιγότερο από τους πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ η εργασία τους δεν είναι πιο εντατική», εκτίμηση στην οποία προέβη κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της τράπεζας στις σχετικές στατιστικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ) και άλλες πηγές.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook