Την απόφαση, με την οποία τίθεται σε αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος.

Η απόφαση έρχεται μετά την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη από το Εφετείο σε φυλάκιση ενός χρόνου, με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.

Από το δικαστήριο κρίθηκε ότι ο Π. Ψωμιάδης έκανε «κακή χρήση της διακριτικής του εξουσίας, και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που επέβαλαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της εξυπηρέτησης τον έχοντα τον νόμο».

Τονίζεται ακόμη ότι η απόφαση για τη μείωση στο ελάχιστο του ύψους των προστίμων -από 89.000 σε 5.000 ευρώ- «δεν μπορούσε, σαφώς, να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας νοθευμένα καύσιμα (με τη μέθοδο του αποχρωματισμού) κέρδιζε πολύ περισσότερα απ’ ότι από την καταβολή του προστίμου αυτού του ύψους».

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απόφαση εστάλη ήδη στην Περιφέρεια και αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του κ. Ψωμιάδη.

Το κείμενο της απόφασης

«Θέτουμε σε αργία τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθέν» αναφέρεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου.

«Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητας του περιφερειάρχη που απέκτησε με την παραπάνω ορκωμοσία του» υπογραμμίζεται και παρουσιάζονται οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Μεταξύ άλλων, επικαλείται παλαιότερη γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία:

- Η θέση του αιρετού οργάνου σε αργία συναρτάται και με την ποινική καταδίκη, δεν επιβάλλεται, όμως, ως κύρωση για το διαπραχθέν αδίκημα, αλλά συνιστά διοικητικό μέτρο.

- Το γεγονός ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης της θητείας που διανύει, ήδη, το αιρετό όργανο δεν ασκεί αρνητική επιρροή.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, επειδή ως νομάρχης Θεσσαλονίκης μείωσε πρόστιμο σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, που είχε επιβάλει ο προηγούμενος νομάρχης και σημειώνει:

- Ποσοστό 50% των εισπραττόμενων πάσης φύσεως προστίμων που επιβάλλονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελεί έκτακτο έσοδο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποδίδεται σε αυτές κατά τα οριζόμενα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

- Ο μη σύννομος περιορισμός των επιβληθέντων προστίμων δεν ωφέλησε, μόνο, παράνομα τον τελευταίο αλλά και έβλαψε, εξίσου παράνομα, τα συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης υπό την έννοια ότι το παρ’ αυτής δικαιούμενο ποσοστό επί των επιβληθέντων προστίμων περιορίστηκε από το ποσό των 89.000 ευρώ σ’ εκείνο των 5.000 ευρώ.

Δηλώσεις για το θέμα θα κάνει ο κ. Ψωμιάδης την Τρίτη.

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας, πριν παραλάβει την απόφαση, μίλησε στην ΕΤ3 και εξέφρασε την πρόθεση του να πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία της Περιφέρειας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά.

«Δεν πρόκειται να φύγω από την Περιφέρεια. Θα παραμείνω εδώ, χωρίς να έχω τον τίτλο του περιφερειάρχη, το δικαίωμα να υπογράφω. Από εδώ μόνον ο λαός μπορεί να με διώξει. Ο λαός με έστειλε πριν έξι μήνες, κανείς δεν μπορεί να έρθει να με πάρει από εδώ. Εξάλλου, δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτε. Έχουμε τον Άρειο Πάγο» τόνισε ο Π. Ψωμιάδης.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να μιλά για τα προβλήματα της κοινωνίας, κατά του μνημονίου, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, για τη Μακεδονία. «Δεν πρόκειται ούτε να με φιμώσουν, ούτε να με τρομοκρατήσουν, ούτε να με εξοντώσουν πολιτικά» επισήμανε.

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση της προσωρινής αργίας, καθήκοντα περιφερειάρχη ασκεί ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, που είναι ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης.

Συμπαράσταση από ΝΔ

Τη συμπαράσταση της ΝΔ στον Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κόμματος του νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Είναι μια εξέλιξη, η οποία έπρεπε και μπορούσε να αποτραπεί από την πλευρά της κυβερνήσεως. Κι είναι μια εξέλιξη που δείχνει ένα πνεύμα ρεβανσιστικό. Η ΝΔ συμπαραστέκεται στον Παναγιώτη Ψωμιάδη και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος ο Παναγιώτης θα δικαιωθεί από την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

in.gr