Σε ένα εγκαταλελειμένο αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα φέρει και το σχετικό ειδοποιητήριο του Δήμου να αποσυρθεί από τον δρόμο, έχει βρει καταφύγιο ένας άστεγος ηλικίας περίπου 40 ετών, στα Παχιανά στα Χανιά.

Το σημείωμα στο παράθυρο του οχήματος τα λέει όλα για όποιον γνωρίζει να διαβάζει καλά:

\”Εγκαταλελειμένο, ειδοποίηση\”.

Η εγκατάλειψη όμως δεν αφορά μόνο το αυτοκίνητο και η ειδοποίηση δεν πρέπει να απευθύνεται στον ιδιοκτήτη του αλλά κυρίως στις αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνοντας ότι εντός μένει ένας άνθρωπος που χρήζει βοήθειας για να επανενταχθεί στην κοινωνία.

\"\"

Στην γειτονιά όλοι γνωρίζουν τον ξαφνικό επισκέπτη και οι περισσότεροι με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για έναν ήσυχο και αξιοπρεπή άνθρωπο.

Όπως ήταν αναμενόμενο όμως, υπάρχουν και αντιδράσεις κατοίκων που απαιτούν να αποσυρθεί το όχημα και μαζί ο άστεγος από την περιοχή για \”να μην βλέπουν τα παιδιά την δυστυχία\”. Είναι τα ίδια παιδιά βέβαια που όπως μας είπε περίοικος, έσκισαν ένα από τα ειδοποιητήρια του Δήμου για απόσυρση του οχήματος εντός 45 ημερών.

Ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης \”Λαϊκή Συσπείρωση\” κ. Νίκος Παπαντωνάκης ο οποίος πριν από δύο περίπου μήνες γνώρισε τον Γιώργο, όταν του ζήτησε τα κλειδιά του οχήματος για να \”βολευτεί\” προσωρινά.

\”Είχα ένα εγκαταλελειμένο αυτοκίνητο εδώ και μου ζήτησε να μείνει. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα γιατί θεώρησα απαράδεκτο ένας συμπολίτης μας, ανεξάρτητα από που προέρχεται να μένει εκεί\”.

\"\"

Ο κ. Παπαντωνάκης, ο οποίος έχει γίνει δέκτης των παραπόνων περίοικων που ζητούν να φύγει η \”δυστυχία\” από την γειτονιά,  ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της πρόνοιας όσο και της αστυνόμευσης, ζητώντας χρόνο για την μη απόσυρση του αυτοκινητου μέχρι να βρεθεί μια καλύτερη λύση για τον Γιώργο.

Από την πλευρά της η υπηρεσία της πρόνοιας του Δήμου, έχει ευαισθητοποιηθεί με το ζήτημα και προσπαθεί, κόντρα σε γραφειοκρατικά εμπόδια να βοηθήσει τον 40χρονο.

\"\"

Η εκκλησία και συγκεκριμένα η ενορία του Αγ. Νεκταρίου, που δεν χρειάζεται χαρτιά για να συνδράμει, αποτέλεσε το δεύτερο καταφύγιο για τον Γιώργο και το βασικό στήριγμα για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών για τροφή και ότι άλλο χρειάζεται, ακόμα και με την παροχή χρημάτων.

Ο ιερέας της ενορίας, πάτερ Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, με αξιοσημείωτη δράση για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, είτε μέσα από τα συσσίτια, είτε με την συγκέντρωση ειδών ένδυσης και πρώτης ανάγκης,  έχει καθημερινή επαφή με τον Γιώργο ενώ στο παρελθόν η ενορία έχει βοηθήσει και άλλους αστέγους.

\”Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την βοήθεια σε κανέναν\” λέει ο πάτερ επισημαίνοντας ωστόσο έναν κίνδυνο που έχει δει να συμβαίνει στο παρελθόν.

Όταν δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα των αστέγων, με την εύρεση πχ. εργασίας, οι άνθρωποι συνηθίζουν, επαναπαύονται και είναι δύσκολο να ξανασταθούν στα πόδια τους. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια αρχική βοήθεια ώστε να βοηθήσουν και οι ίδιοι έπειτα τον εαυτό τους.

Ο Δήμος Χανίων μέσα από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π, έχει ενταχθεί, όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr, σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για αστέγους που στοχεύσει ακριβώς σε ένα διπλό στόχο: πρώτον την κάλυψη της στέγασης και σίτισης και δεύτερον στην επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την εξεύρεση εργασίας.

Έτσι διώχνεις την δυστυχία.

Ανεξάρτητα ποιές είναι οι συνθήκες που οδήγησαν κάποιον στον δρόμο ή ακόμα και πόσο διατεθειμένος είναι ο ίδιος να εγκαταλείψει αυτήν την κατάσταση (μην ξεχνάμε ότι η αυτο – περιθωριοποίηση είναι συχνά ένας μηχανισμός που αναπτύσσεται ως άμυνα) η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προσφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις επανένταξης σε ανθρώπους που βρέθηκαν σε αδιέξοδο, μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις και δομές παρέμβασεις.

Flashnews.gr

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook