Με αφορμή το δημοσίευμα σας για το φρούριο Ιντζεδίν σας παραθέτω την πρόταση μου για δημιουργία Πολιτισμικης Διαδρομής στον χρόνο και στις Αρχαιότητες.

Τα ιστορικά μνημεία στέκονται σήμερα σαν ζωντανές μαρτυρίες της μακρόχρονης παράδοσης τους.

Στον πρωην Δημο Σουδας, δεσπόζει ένα σπάνιο πολιτιστικό σύμπλεγμα απο κάστρα & αρχαιολογικά μνημεία που με την αξιοποίηση τους θα οδηγήσει σε μια ριζική αναβάθμιση της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας με ευκαιρίες για φυσικές διαδρομές, πολιτισμικές υποδομές ιστορικού τουρισμού και ποιότητας.

Νησίδα Αγ. Νικολάου.

Έιδη στο παρελθόν έχει διατεθεί πίστωση από το Υπ. Πολιτισμού στα πλαίσια του προγράμματος ¨Κάστρων περίπλους¨ για την αναστύλωση και ανάδειξη των μοναδικών βενετσιάνικων οχυρώσεων του νησιού κα την δημιουργία υποδομών. Η παρέμβαση της Αρχαιολογίας θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε η νησίδα να αξιοποιηθεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης της περιοχής και κατεπέκταση του Νομού αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Φρούριο Ιντζεδίν

Η αναπαλαίωση, συντήρηση, προστασία του Μνημείου και ο αποχαρακτηρισμός του από το Ναυτικό Οχυρό, θα συντελέσει στην αξιοποίηση του φρουρίου ως Κέντρο Πολιτισμού και Συνεδρίων.
Η παραχώρηση του για πολιτισμική χρήση στην τοπική κοινωνία θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Φρούριο ¨Κουλές¨ – Αρχαία Απτέρα

Αναστύλωση του φρουρίου ¨Κουλές και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανασκαφές και να αναδειχθεί στο σύνολο του ο αρχαιολογικός πλούτος της Αρχαιότερης Πόλης – Κράτος της Δυτικής Κρήτης.

Πολιτισμικό Μονοπάτι στον χρόνο και στις Αρχαιότητες

Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την επισκεψιμότητα των χώρων (Νησίδα, Φρούρια Κουλές & Ιντζεδίν, αρχαιότητες Απτέρας ), την πραγματοποίηση εκδρομών εκπαιδευτικού και πολιτισμικού περιεχομένου και γενικά τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, τη διαχείριση και την αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.
Προτείνω λοιπόν να γίνει προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας με άξονα το Πολιτισμικό Μονοπάτι.
Μια διαδρομή στον χρόνο και στις αρχαιότητες που θα ξεκινάει από την Αρχαία Απτέρα θα περνάει από το Φρούριο Κουλέ και μέσω αερογέφυρας πάνω από την Εθνική Οδό θα προσεγγίζει το φρούριο Ιντζεδιν.
Στην συνέχεια οι περιπατητές θα κατηφορίζουν προς στην παραλία του Καλαμίου και με πλοιάριο θα περνάνε απέναντι στην Νησίδα.

Η παραπάνω πρόταση εχει κατατεθεί και αποτελεί μέρος της πρότασης μου για το πενταετές επιχειρησιακό προγραμμα του Δημου 2014-2019.

Μιχάλης Βλαχάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Χανιων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook