Ανοιχτό ενδεχόμενο αξιοποίησης του δημοψηφίσματος για τις επερχόμενες αλλαγές άφησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την μαραθώνια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, και κατά την οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ζήτησε εκ νέου τη συνεννόηση τα άλλα κόμματα, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος» δήλωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιμένει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συμμερίζεται την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι, όπως συμπλήρωσε, δικαίως αισθάνονται ότι πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος. Τόνισε πάντως ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα εργαλείο για την εξυγίανση της οικονομίας, με το οποίο, όπως είπε, μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματα των πολιτών που αγωνιούν.

Ο Γ.Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ακολουθούν δύσκολες ημέρες και εβδομάδες, άφησε αιχμές λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει λάθη, αλλά, όπως τόνισε, «πρέπει να δουν ότι είμαστε και εμείς αποφασισμένοι». Για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να κλείσουν μαζί με την κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση, «με όποιο τρόπο θέλουν ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την ευρεία πλειοψηφία, αλλά όχι των 180 βουλευτών. Μιλώ, είπε ο πρωθυπουργός, για την καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης για την οποία θα συνεχίσω να δουλεύω.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι αφιερώσαμε αναγκαστικά πολύ χρόνο για να σώσουμε την Ελλάδα, με πρώτο μέλημα να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, δεύτερο να παραμείνουμε στο ευρώ και τρίτο τη σε βάθος αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όπως τόνισε.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου, όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου και στις απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Φώφη Γεννηματά και η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσαν πολύ έντονα το θέμα και ζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να καλυφθούν οι απαιτήσεις που ζητάει η Τρόικα.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τάχθηκε κατά της μείωσης του αφορολόγητου και των απολύσεων στο δημόσιο, ενώ είπε όχι στον πρωθυπουργό στην οριζόντια μείωση σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

Μετά τις 20/6 η ψήφιση απο την Βουλή 

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να ενσωματωθούν προτάσεις που κατέθεσαν οι υπουργοί, καθώς και τουλάχιστον δύο προτάσεις της ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφισή του δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της οικονομίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το υπουργικό Συμβούλιο ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για τη νέα δανειακή διευκόλυνση της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός «πάμε με τσαγανό».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι έπεισε την «τρόϊκα» να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%. Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.

Το θέμα του αφορολογήτου ορίου συζητήθηκε εκτενώς και πολλοί υπουργοί διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την «τρόϊκα».