Σκληραίνουν τη στάση τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης σε σχέση με το μεγάλο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αμεσα συνδεδεμένο με το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι των CDS που έχει στηθεί διεθνώς γύρω από το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι διεθνείς οίκοι συμμετέχουν στη διεθνή συζήτηση που έχει ανοίξει για το τι θα θεωρηθεί ότι αποτελεί «credit event» και θα προκαλέσει έτσι την πληρωμή των ασφαλίστρων των ελληνικών ομολόγων.

Χθες ο οίκος Fitch με νέα έκθεσή του ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και η εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους συνιστά χρεοκοπία και προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν πραγματοποιηθεί υπό δυσμενείς όρους, θα μπορούσε να προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας στην κλίμακα C.

Αντίστοιχες θέσεις υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα και ο οίκος Moody's θεωρώντας ως ένδειξη χρεοκοπίας κάθε τύπου αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση ακόμα και σε εθελοντική βάση. Μικρό παράθυρο σε σχέση με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών σε σενάριο επιμήκυνσης αφήνει ο S&P χωρίς να διαφοροποιείται κατά τα άλλα από τις απόψεις των άλλων οίκων.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στη χθεσινή του έκθεση ο Fitch τονίζει ότι η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε χρεοκοπία αν οι όροι για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων είναι δυσμενέστεροι έναντι των αρχικών όρων. «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κλίμακα C εάν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους υπό δυσμενείς όρους», επισημαίνει ο οίκος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Fitch, υπάρχουν δύο αρχές κατά τις οποίες μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν η ανταλλαγή χρέους συνιστά χρεοκοπία ή απλά θεωρείται μία «οπορτουνιστική άσκηση» χωρίς αντίκτυπο στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Η πρώτη αρχή αφορά στους όρους στους οποίους θα υπαχθούν οι νέοι τίτλοι που θα προσφερθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής και ειδικότερα στο αν είναι λιγότερο ωφέλιμοι από τους ήδη υπάρχοντες για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Η δεύτερη αρχή αφορά στο αν η ανταλλαγή χρέους είναι - ή εμφανίζεται - απαραίτητη για την αποφυγή μίας οικονομικής κατάστασης στην οποία εντοπίζεται πλήρης απουσία ρευστότητας.
kerdos.gr