Την προηγούμενη φορά που είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιο τίτλο  το γνωστό περιοδικό Economist το ημερολόγιο έδειχνε 20 Νοεμβρίου του 2000. Και τότε το έγκριτο περιοδικό περιέγραφε με αυτό τον γλαφυρό τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ενόψει – τότε – της εισαγωγής της στην ΟΝΕ … 
Σήμερα επανέρχεται  και ουσιαστικά σκιαγραφεί μια εικόνα μάλλον απογοητευτική, καίτοι θεωρητικά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επικύρωση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους με την “πλέον ενδεδειγμένη λύση” ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της διάσωσης της Ελλάδας χωρίς παράλληλα να πυροδοτηθεί κάποιο “πιστωτικό γεγονός” στην ευρύτερη Ευρωζώνη. 
Σύμφωνα με το περιοδικό  εκείνο που είναι σίγουρο ΔΕΝ  είναι η βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά τουναντίον η παραδοχή πως «η Ελλάδα δεν έχει πολλές καλές επιλογές»! Και προς επίρρωση αυτού παραθέτει  όλες τις πιθανές λύσεις που μπορούν να επιλεγούν για το “ελληνικό πρόβλημα” με τις επιπτώσεις κάθε μιας. Για τίτλο – και για να δώσει φυσικά το στίγμα των περί ων ο λόγος επιλογών – χρησιμοποιεί τον περιβόητο τίτλο: «Η Σκύλλα, η Χάρυβδη και οι άλλοι». 
Ενδεικτικά αναφέρεται στην επιλογή της επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, προσδοκώμενου ύψους 50 δισ. Ευρώ. Οι συντάκτες του περιοδικού λοιπόν αμφισβητούν τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος αναφέροντας ως ανυπέρβλητα (;) προβλήματα την έλλειψη κτηματολογίου, την μη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (επομένως και την αδυναμία καθορισμού τιμής για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο) και τέλος τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις. 
Παρομοίως εξετάζει τις πιθανότητες μιας “αναδιάταξης”  του χρέους. Όπερ σημαίνει μια “Πρωτοβουλία τύπου Βιέννης” με τους ιδιώτες ομολογιούχους να συναινούν σε μια εθελοντική διακράτηση ομολόγων που ωριμάζουν στην επόμενη τριετία. Οι συντάκτες του Economist σημειώνουν πως ως λύση μπορεί να είναι εφικτή – αν και με άγνωστη τη στάση των οίκων αξιολόγησης, το αν θα την εκλάβουν δηλαδή ως ουσιαστική χρεοκοπία – αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν θα λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, παρά μόνο θα μειώσει την καθαρή αξία του σημερινού ελληνικού χρέους κατά 20% με 25%. Ακόμα κι αυτό το επίπεδο χρέους όμως κρίνεται ως μη διαχειρίσιμο, ιδίως εάν οι οίκοι αξιολόγησης “δράσουν” και προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. 
Καταλήγοντας το περιοδικό  θεωρεί πως λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας μπορούν να δώσουν μόνον οι “φορείς χάραξης της πολιτικής στην Ευρωζώνη”, αν και αμφιβάλλει ακόμα και γι\’ αυτό, γράφοντας χαρακτηριστικά πως πριν από κάθε συνάντηση κορυφής και συνεδρίαση θεσμικού οργάνου της ΕΕ για την Ελλάδα και την κρίση χρέους όλοι θεωρητικά συμφωνούν.  
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook