Η Ευρώπη επιμένει στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, με βάση το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, εν όψει του νέου πακέτου βοήθειας και των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του «Μνημονίου Νο2».

Μιλώντας την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, επανέλαβαν το αίτημα για διακομματική συμφωνία, εννοώντας κυρίως την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες τόνισαν πως θεωρούν την πολιτική συναίνεση απαραίτητη ώστε να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι, στην παρούσα φάση, διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και όχι η τύχη κάποιων κομμάτων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τελική έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι εκεί οι πολιτικές δυνάμεις «έχουν κατανοήσει πλήρως ότι προέχει η σωτηρία των χωρών τους και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις». 

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση ανάμεσα «στις δύο πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας», ώστε η χώρα «να δώσει προς τα έξω την εικόνα ότι γνωρίζει πού πηγαίνει».

«Δεν θα έχουμε αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

«Τί μπορούμε να πούμε στους Έλληνες; Αυτή είναι μία ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου, διότι λαμβάνω συχνά επιστολές από Έλληνες. Ανάμεσά τους και απειλές κατά της ζωής μου», είπε ο κ. Γιούνκερ. 

«Όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερες θα είναι η θυσίες που θα επιβληθούν στους οικονομικά ασθενέστερους Έλληνες», σημείωσε, αναφερόμενος στο κύμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται στην Ελλάδα κατά των μέτρων λιτότητας.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν απηύθυνε έκκληση για διακομματική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «ένα έλλειμμα αξιοπιστίας ως προς την Ελλάδα». 

«Εάν αυτό είναι δυνατόν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, γιατί όχι στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε.

in.gr