Προσωπική παρέμβαση στην Κυβέρνηση για το θέμα που έχει προκύψει με τις εξαγωγές των κηπευτικών προϊόντων έκανε σήμερα στην Αθήνα όπου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων σε όλη την Κρήτη, μετά το ‘πάγωμα’ των εξαγωγών μας από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην Γερμανία με το βακτήριο e-coli, θόρυβος που έχει επηρεάσει και την εσωτερική αγορά.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια συντονισμένη διεθνή ενημέρωση για την ασφάλεια και ποιότητα των Κρητικών-Ελληνικών κηπευτικών αλλά και να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για την αποζημίωση των αγροτών της Κρήτης που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από το ‘πάγωμα’ των εξαγωγών κηπευτικών σε Ευρώπη και Ρωσία.
Μάλιστα για το αίτημα του Περιφερειάρχη ενημερώθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και μετέχει στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το φονικό βακτήριο Ε-coli. 
Παράλληλα ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και οι συνεργάτες του έγιναν αποδέκτες των αιτημάτων των αγροτικών φορέων και των εξαγωγέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια υπο την προεδρία της θεματικής αντιπεριφερειάρχου Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη. 
Συγκεκριμένα σε επιστολή που συντάχθηκε από την Περιφέρεια-μετά τη συνάντηση των αγροτικών φορέων-και παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο πανικός που έχει δημιουργήσει στους καταναλωτές το διατροφικό σκάνδαλο με το βακτήριο E.coli στη Γερμανία, έχει σαν αποτέλεσμα την άδικη ενοχοποίηση όλων των κηπευτικών και έχει οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης.
 Η ενοχοποίηση όλων αδιακρίτως των κηπευτικών στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και ο φόβος από τη φημολογία, προκάλεσαν κάθετη πτώση της ζήτησης και της εγχώριας κατανάλωσης και διακοπή των εξαγωγών. Επίσης, η χρονική συγκυρία διάδοσης των φημών συνέπεσε με την αύξηση της θερμοκρασίας στην Κρήτη και άρα την μεγιστοποίηση της παραγωγής. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των παραγωγών του νησιού, καθώς και οι ελάχιστες ποσότητες που διατίθενται, διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές. 
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως καταλαβαίνετε, είναι παραπάνω από άδικη διότι οι παραγωγοί της Κρήτης δεν φέρουν καμία ευθύνη, καθώς τηρούν όλους τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής. Όλα τα κηπευτικά που παράγονται στο νησί μας, είναι ασφαλή και υγιεινά όπως προκύπτει από όλους τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, σε επίπεδο παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών, εξαγωγικών φορέων αλλά και επίσημων ελέγχων από την πλευρά της Πολιτείας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει να προβείτε σε ενέργειες ώστε:
Α) να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές.
Β) να ενημερωθούν οι Έλληνες καταναλωτές μέσω ανακοίνωσης σας στα ΜΜΕ για την ασφάλεια και υγιεινή των κηπευτικών της Κρήτης».

Η χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια 

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή κηπευτικών , κυρίως σε Λασίθι, Ηράκλειο και Χανιά , από την επιδημία με το βακτήριο E-coli , και η λήψη μέτρων για την προβολή της πιστοποιημένης ποιότητας των κηπευτικών της Κρήτης , ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο παγκρήτιας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (6/6) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως από την ραγδαία πτώση των τιμών, εστιάζονται στους παραγωγούς κηπευτικών του Λασιθίου.

«Τα κηπευτικά της Κρήτης είναι ήδη στις χωματερές, δεν περιμένουν κομμένα στα ψυγεία, δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου κ. Γιώργος Ντισπυράκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου κ. Στάθη Κορνάρο, η αγροτική οικονομία στις Νότιες περιοχές έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα δεδομένου ότι τα αγγούρια και οι ντομάτες πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, από 7 έως 15 λεπτά και σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική ζημιά εκτιμάται στα 20 εκατομ ευρώ.

Σε ότι αφορά στους παραγωγούς των Χανίων, (Κουντούρα-Ελαφονήσι-Πλάτανος) οι παραγωγοί βρίσκονται στο τέλος της περιόδου των εξαγωγών αλλά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας κ. Αντώνης Μπιτσάκης τόνισε ότι πρέπει αυτό το πρόβλημα να γίνει μάθημα στους Έλληνες καταναλωτές για να μάθουν να καταναλώνουν προϊόντα από τον τόπο τους.

Στην σύσκεψη προήδρευσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα Θεανώ Βρέντζου, η οποία κάλεσε « τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν άφοβα τα κηπευτικά μας προίόντα. Εξάλλου η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα από που ξεκίνησε ο ιός αυτός. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε κατά το δυνατό , ώστε να μειωθούν οι συνέπειες που πράγματι υπάρχουν και θίγουν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook