«Το ελληνικό εμπόριο θέλει αυθεντική ανάπτυξη σε μια παραγωγική Ελλάδα και όχι λογιστική αντιμετώπιση με περισσότερους φόρους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ κ.Β.Κορκίδης.

Αναλυτικότερα:

Τα νέα επώδυνα μέτρα που κλείδωσαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής μας, ενώ οι απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές μας, σχετικά με τη σύναψη ενός επιπλέον δανείου, συνιστούν την πλήρη απώλεια του οικονομικού αυτεξουσίου της χώρας μας.

Η δέσμη μέτρων σκληρής λιτότητας μέχρι το 2015 που συμφωνήθηκε με την τρόικα, επαναλαμβάνει επίμονα τα λάθη και τις αστοχίες του Μνημονίου 1, επιτίθεται φορολογικά με εισπρακτικά μέτρα πανικού, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα με μια ψυχρή «λογιστική προσέγγιση».

Η εύκολη λύση επιβολής νέων φόρων, η απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, και επιδόματα, οι ανελέητες εισπρακτικές απειλές, οι φρενήρεις διαδικασίες πώλησης κρατικής περιουσίας, οι τεμπέλικοι μηχανισμοί, η έλλειψη συλλογικής δουλειάς και η απουσία της κοινωνίας και των θεσμικών της εκπροσώπων από τις εν λόγω συζητήσεις περιγράφουν ένα πραγματικό «σκηνικό τρόμου» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο μαζί με το χρηματοδοτικό πακέτο επιπλέον δανεισμού θα αποτελέσουν το περίφημο Μνημόνιο 2, της «σωτηρίας» και όχι της χρεοκοπίας, το οποίο όμως πριν ακόμα εφαρμοστεί έχει προκαλέσει αμηχανία, κακοφωνία και σύγχυση στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως κοινωνική απόγνωση και λαϊκή οργή σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Για το ελληνικό εμπόριο, η λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν βρίσκεται στην ασφυκτική συμπίεση των εισοδημάτων των πολιτών. Ούτε αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη ως άνθηση πάνω σε «καμένη γη». Για εμάς, η λύση βρίσκεται σε ένα σχέδιο αυθεντικής ανάπτυξης, σε μια παραγωγική Ελλάδα που θα ενισχύει και δε θα καθηλώνει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Η εικόνα των ελληνικών Μμε Επιχειρήσεων είναι απελπιστική και αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των εταιρειών για να διαπιστώσει ότι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο κατάρρευσης.

Ο νέος λογαριασμός της τρόικας με τα πρόσφατα βάρη στα νοικοκυριά και τις ανεξάντλητες αυξήσεις φόρων θα μειώσει περαιτέρω τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει νέο κύμα μαζικών απολύσεων και λουκέτων.

Ό,τι είναι καλό για την Τρόικα δεν είναι κατ’ ανάγκη καλό και για την Ελλάδα.

«Απλές και δίκαιες διαδικασίες για τη μείωση ενοικίων εμπορικών χώρων, ζητά η ΕΣΕΕ».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αντιμετώπισαν θετικά την ίδρυση των «Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων», με την έννοια ότι θα προσφέρουν μία πλατφόρμα διαλόγου και εξωδικαστικής επίλυσης των συγκεκριμένων διαφορών, χωρίς δικαστικά έξοδα τόσο για τους ενοικιαστές, όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Για την μεγαλύτερη αρτιότητα και λειτουργικότητα του σχετικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να παράγει τα αποτελέσματά του οι δύο οργανώσεις απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια. Στην επιστολή προτείνονται αναλυτικά τα εξής:

Άρθρο 1, παράγραφος 2
Από την πλευρά των ενοικιαστών, προβλέπεται η συμμετοχή στις Επιτροπές ενός κοινού εκπροσώπου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της περιφέρειας. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η διάταξη, περιλαμβάνει πλειάδα φορέων (ιατρικών, δικηγορικούς, συμβολαιογραφικούς συλλόγους, τοπικούς συλλόγους μηχανικών, εμπορικούς συλλόγους κλπ.). Θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να μπορούν να ομονοήσουν όλοι αυτοί οι Σύλλογοι σε ένα κοινό εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα στο τέλος να ορίζεται ο εκπρόσωπος των ενοικιαστών από τον Περιφερειάρχη και εντέλει, να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη πλευρά για τα θέματα των εμπορικών μισθώσεων. Επαναφέρουμε συνεπώς την πρόταση της ΕΣΕΕ να μετέχει από την πλευρά των ενοικιαστών, εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ ή της ΓΣΕΒΕΕ, μέλος του τοπικού Επιμελητηρίου.

Άρθρο 1, παράγραφος 4
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φορείς πράγματι θα λάβουν γνώση της πρόσκλησης της αρμόδιας περιφέρειας να γνωστοποιήσουν τους εκπροσώπους τους και θα έχουν επαρκή προθεσμία για να το πράξουν, η τρίτη περίοδος της παραγράφου 4 του άρθρου 1 περί της σύνθεσης των επιτροπών, πρέπει να διατυπωθεί ως εξής:
«Τα μέλη των Επιτροπών υποδεικνύονται εγγράφως από τους ίδιους τους φορείς, εντός προθεσμίας 15 ημερών από την έγγραφη πρόσκλησή τους από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρρχη».

Άρθρο 1, παράγραφος 5
Προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη και υπερβολική επιβάρυνση των Επιτροπών με φόρτο αλλεπάλληλων, αβάσιμων ή προπετών αναφορών, ή αναφορών με ασήμαντο αντικείμενο, πράγμα το οποίο δεν θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στο κύριο έργο τους, που είναι να επιληφθούν σοβαρών υποθέσεων στις οποίες υπάρχει πράγματι ανάγκη διαμεσολάβησης, προτείνουμε να συμπληρωθεί η παράγραφος 5 του άρθρου 1, ως εξής:
«Προϋποθέσεις για το παραδεκτό της αναφοράς, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στο κείμενό της, είναι:

Α. Να έχει ήδη ζητηθεί εγγράφως αναπροσαρμογή του μισθώματος από το άλλο μέρος, χωρίς ανταπόκριση.
Β. Να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος, ή από προηγούμενη αναφορά του ίδιου μέρους για την αυτή μίσθωση.
Γ. Η διαφορά να ανήκει στην καθ΄ ύλη αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων.»

Άρθρο 1, παράγραφος 7
Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του έργου των Επιτροπών, προτείνουμε να προστεθεί μετά το πρώτο εδάφιο, δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Το ίδιο ισχύει και όταν τα μέρη με κοινή αναφορά τους ζητήσουν από την Επιτροπή να ορίσει εκείνη το μίσθωμα.»

Άρθρο 1, προσθήκη παραγράφου 11
Για να μην συμπέσει η έναρξη λειτουργίας των επιτροπών με την επερχόμενη περίοδο των θερινών (και δικαστικών) διακοπών κατά την οποία είναι πρακτικά αδύνατη η σύγκληση και έναρξη λειτουργίας πολυμελών οργάνων στα οποία μάλιστα θα προεδρεύουν δικαστικοί σύμβουλοι, προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος 11 με το εξής περιεχόμενο:

«11. Οι αναφορές θα μπορούν να κατατίθενται στις γραμματείες των Επιτροπών από 15.9.2011».