Στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, αντί της αναβάθμισής τους, οδηγεί ο νέος «Καλλικράτης» στην Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση επισημαίνει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, ενώ ζητά αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για το μέλλον των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου.

Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει στο έγγραφο ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας με τον «νέο υγειονομικό χάρτη», τον «Καλλικράτη στην υγεία» και την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με την σύσταση των πέντε επιτροπών αξιολόγησης, προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση και τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα υγείας» και τονίζει ότι «εξίσου βέβαιο είναι ότι η παρούσα κατάσταση είναι κάτω των ορίων ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των μονάδων υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι «το κέντρο υγείας Μοιρών από χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο με την εφαρμογή των ζωνών εφημέρευσης, ώστε δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μονάδα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς με δυσκολία καλύπτει την αντιμετώπιση των έκτακτων - επιγόνων περιστατικών και την συνταγογραφία».

Προσθέτει δε ότι «παρόλο που το κέντρο υγείας Μοιρών δεν εντάσσεται στα σχέδια περί «κλεισίματος», τα δυσεπίλυτα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού πιθανώς να το οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο, αφού ήδη αδυνατεί να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ως μονάδα ΠΦΥ».

Επισημαίνει ότι «ήδη, το ακτινολογικό τμήμα αρκετές φορές μένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ πρόβλημα λειτουργίας έχει και το μικροβιολογικό» και πως «οι εφημερίες δεν μπορούν να καλυφτούν για όλον τον μήνα (για τον μήνα Ιούνιο μένουν επτά ημέρες ακάλυπτες από εφημερεύοντα ιατρό), ενώ το Κέντρο Υγείας παραμένει ανοιχτό και εφημερεύει λόγω του υπερβάλλοντα ζήλου του προσωπικού του».

Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας ότι «τα ΚΥ συμβάλλουν καθοριστικά στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην τοπική κοινωνία», ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού και να προχωρήσει «στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, προκειμένου να μπορέσει το Κέντρο Υγείας Μοιρών να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής».

Ακόμη, ερωτά «ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου για τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου», καθώς και εάν προτίθεται να διατηρήσετε και να αναβαθμίσετε τη λειτουργία όλων».