Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση-απολογισμός του υπουργού Οικονομικών στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουν αιχμηρές τοποθετήσεις από τους βουλευτές.

Η συνεδρίαση αποδείχθηκε μαραθώνια με αποτέλεσμα να αναβληθεί για την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβουλιο και για την Πέμπτη το Υπουργικό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντας ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή».

Αναγνώρισε αστοχίες, αλλά εξήγησε ότι σε μια κρίσιμη εποχή γίνονται και λάθη.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετέχουν πέντε υπουργοί: ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Το λόγο έχουν ζητήσει να λάβουν περίπου 50 βουλευτές, ενώ μέχρι τις 4 το μεσημέρι είχαν μιλήσει 15 βουλευτές.

«Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως... Ούφο» είπε η Βάσω Παπανδρέου, συνεχίζοντας: «Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο έχει κοντά ποδάρια.»

Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική του Κώστα Γείτονα, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και ότι το δημοψήφισμα είναι προθάλαμος εκλογών.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα.

«Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Με την πολιτική μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταφέραμε να αδειάσουμε τις τράπεζες και να γεμίσουμε τις πλατείες.»

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, λέγοντας ότι κανένας δεν θα υπέγραφε αυτή τη σύμβαση.

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έκτωρ Νασιώκας, ο οποίος τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις υπουργών. Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009.

«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο» είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων.

Η βουλευτής Έλενα Παναρίτη αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα: «Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε ότι «ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οφείλει και η κυβέρνηση και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας» είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».

«Εισφορά αλληλεγγύης ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος» φέρεται να πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

«Ανάπτυξη χθες» ζήτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό.

Ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία «σταθερής κυβερνητικής δομής» με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων.

Επίσης τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ.

Επίσης, ο κ. Μαγκούφης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της «Ευρώπης των 27».

Η Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1».

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας».

Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά.»

in.gr