Νέες σφοδρές εκρήξεις έπληξαν την Τρίπολη το απόγευμα σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί εναντίον της πόλης από την αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Βόμβες χτυπούν αδιάκοπα την πόλη κάθε λίγες ώρες από χθες Δευτέρα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχώς εντείνονται.

Εξάλλου η Γαλλία θεωρεί τους αντικαθεστωτικούς τη μοναδική «κυβερνητική αρχή» στη Λιβύη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υιοθετώντας μία νομική διατύπωση που θα μπορούσε να διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εξεγερμένων.

Το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης είναι «το μοναδικό που κατέχει κυβερνητική εξουσία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Γαλλίας με το λιβυκό κράτος», αναφέρει υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία αναφερόταν μέχρι τώρα στο Συμβούλιο ως «το νόμιμο πολιτικό συνομιλητή» της στη Λιβύη.

«Αφού έχουν κριθεί ένοχες για τα πιο σημαντικά εγκλήματα εναντίον του λιβυκού λαού, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, οι αρχές που σχετίζονται με τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούν να επιδιώξουν να έχουν ένα ρόλο, όποιος κι αν είναι αυτός, στην εκπροσώπηση του λιβυκού κράτους», υπογράμμισε ο Ζιπέ.

Πάντως στην ανακοίνωση του γάλλου υπουργού δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση που να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η αλλαγή διατύπωσης της Γαλλίας και ποιες είναι οι πρακτικές της συνέπειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Παρίσι ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αυτή τη διατύπωση και ότι αυτό θα διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Μετά την υιοθέτηση στις 26 Φεβρουαρίου κυρώσεων από τον ΟΗΕ εναντίον του Καντάφι και των συγγενών του, οι Δυτικοί επιθυμούν να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να μεταφερθούν στις «αρχές» των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

8 εκρήξεις κοντά στο κτιριακό συγκρότημα Καντάφι

Τουλάχιστον οχτώ εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης και και αμέσως μετά ένα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε τον ουρανό πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται κτιριακό συγκρότημα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 10:45 τοπική ώρα και οι υπόλοιπες επτά ακολούθησαν με χρονική διαφορά μερικών λεπτών.

Σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν βάσεις της Λαϊκής Φρουράς και της Επαναστατικής Φρουράς που βρίσκονται κοντά στο κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

«Τα στρατόπεδα αυτά βομβαρδίστηκαν εκ νέου από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ, σύμφωνα με τον οποίο κατά την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «θύματα».

Στη Βεγγάζη για πρώτη φορά διπλωματικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ έφθασε σήμερα στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν σε εξέγερση εναντίον του καθεστώτος, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Φθάσαμε στη Βεγγάζη για να διευκολύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Η Ρωσία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση καθώς έχει πάντοτε μια πρεσβεία στην Τρίπολη και αποκτά επαφή με τους εξεγερμένους σήμερα», είπε ο κ. Μαργκέλοφ στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, περί τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται αύριο στο Κάιρο και «τελικά θα επισκεφθεί την Τρίπολη», χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Ο Μαργκέλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Αφρική, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στη Βεγγάζη με τον Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού διευθυντηρίου των εξεγερμένων, τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ και τον σκιώδη υπουργό Άμυνας Όμαρ ελ-Χαρίρι.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει καλέσει τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία παρότι επικρίνει τις επιχειρήσεις του NATO, εκτιμώντας ότι η Συμμαχία ξεπερνά τα όρια που έθετε η εντολή που παρείχε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία για την απόφαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook