Το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ενίσχυση στους αγρότες που επλήγησαν από το βακτήριο E.coli, η πηγή προέλευσης του οποίου ακόμη αγνοείται.

Η εξάπλωση του φονικού βακτηρίου έπληξε εκατοντάδες αγρότες, καθώς οι πωλήσεις των οπωροκηπευτικών έπεσαν κατακόρυφα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάσιαν Σιόλος, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την ελπίδα να εντοπιστεί η πηγή προέλευσης του βακτηρίου, το συντομότερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτό θα είναι δύσκολο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Η εξάπλωση του βακτηρίου E.coli περιορίζεται γεωγραφικά στη Βόρεια Γερμανία και δε χρειάζονται πανευρωπαϊκοί έλεγχοι, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η εξάπλωση περιορίζεται γύρω από το Αμβούργο.

Ο Επίτροπος προειδοποίησε με κυρώσεις όσους διασπείρουν ανακριβείς ειδήσεις, που προκαλούν το φόβο στους καταναλωτές και πλήττουν την αγορά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και μεμονωμένοι ομιλητές-ευρωβουλευτές, κατήγγειλαν την Κομισιόν ότι υπήρξε απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιδημίας και υπογράμμισαν ότι ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και 15 μέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ουδείς γνωρίζει τη πηγή προέλευσης αυτού του φονικού βακτηριδίου.

Ο επίτροπος Τζον Ντάλι υπεραμύνθηκε των έγκαιρων αντανακλαστικών της Κομισιόν, στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά περιορίσθηκε σε γενικότητες, χωρίς να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, τόσον για την πηγή προέλευσης του βακτηριδίου όσον και για τους τρόπους αντιμετώπισης της επέκτασης του.

Προσπαθούμε, είπε, να σταματήσουμε τη διάδοση του βακτηριδίου και αναμένουμε τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, που θα μας αποκαλύψουν, ενδεχομένως, από που προέρχεται το μολυσματικό αυτό βακτηρίδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook