Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ τραυματίστηκε πολύ πιο σοβαρά από όσο έχει γίνει γνωστό στην επίθεση που σημειώθηκε στο προεδρικό μέγαρο την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος της Υεμένης ανέφερε χθες ότι ο Σάλεχ ο οποίος νοσηλεύεται στην Σαουδική Αραβία, θα επιστρέψει στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Σάλεχ βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και έχει υποστεί εγκαύματα σε περισσότερο από το 40% του σώματός του, δημιουργώντας νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Υεμένης.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σήμερα στην Σαναά κατά της επιστροφής του προέδρου Σάλεχ, ενώ αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της πόλης Τάιζ μετά από μάχες με τις δυνάμεις του προέδρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου και φώναζαν συνθήματα όπως «όχι στην επιστροφή του Σάλεχ».

Στο νότιο τμήμα της χώρας, τριάντα μέλη της αλ Κάιντα έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις με τον στρατό. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Υεμένης στην UNICEF προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική καταστροφή, μετά και από τις βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει.

Οι άνθρωποι στην Σαναά είναι πολύ φοβισμένοι και η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα νερό και καύσιμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Χέερτ Καπελέρε.

«Αυτή η χώρα είναι σε απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ελπίζουμε ότι η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο θα έρθει σύντομα αλλά ακόμη και αν έρθει αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων. Το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι συνέπειες αυτού θα είναι απλώς τεράστιες» πρόσθεσε.

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών η Ταΐζ

Ενοπλοι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν την Ταΐζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, ύστερα από συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε ο σεΐχης Χαμούντ Σαΐντ σλ- Μεχλάφι, από τους σημαντικότερους φυλάρχους της περιοχής.

"Η Ταΐζ βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών», τόνισε ο αλ-Μεχλάφι.

Στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 270 χλμ νοτιοδυτικά της Σαναά, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, επίλεκτο σώμα πιστό στο καθεστώς και σε πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν ότι προστατεύουν τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 50 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις 30 Μαΐου κατά τη διάλυση από την αστυνομία καθιστικής διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Ελευθερίας της Ταΐζ, μιας από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν κατά του Σάλεχ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ