Για \”προχειρότητα\” αλληλοκατηγορούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα της αναβολής της δημοπράτησης για το έργο του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδος. 
Όπως δημοσίευσε χθες το Flashnews.gr , μετά απο αιτήματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ο υπουργός Υποδομών ανέβαλε για τις 18/10 την δημοπράτηση του έργου που επρόκειτο να γίνει χθες. 
Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος εκδόθηκε ανακοίνωση απο τον υπεύθυνο τομέα δημοσίων έργων της ΝΔ κ.Καλογιάννη, ενώ ακολούθησε απαντητική ανακοίνωση απο το υπ.Υποδομών.

Η ανακοίνωση του υπ.Υποδομών 

\”Η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αναβολή δημοπράτησης του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου είναι μια ακόμη απόδειξη της μεγάλης προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τα δημόσια έργα το κόμμα της Ν.Δ. 
Αναμφίβολα το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη. Η δημοπράτησή του θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Δυστυχώς όμως και κατά πάγια τακτική της προηγούμενης Κυβέρνησης, είχε δημοπρατηθεί χωρίς καν στοιχειώδη προετοιμασία:
– Δεν είχε εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου που περιλαμβανόταν στα Τεύχη Δημοπράτησης.
– Δεν είχαν προσδιοριστεί τα αναγκαία βοηθήματα αεροναυτιλίας.
– Δεν είχαν καθοριστεί οι όροι συλλειτουργίας του πολιτικού και στρατιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι.
– Και θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει να αναφέρει τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και πολλές ακόμα ελλείψεις.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιλύσει όλα τα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα και έχει υποβάλει αίτημα δανειοδότησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πέραν όμως από αυτά, το έργο είχε υπερσχεδιαστεί. Για το λόγο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό υπέβαλαν προτάσεις περιορισμού των μη αναγκαίων δαπανών και ανάπτυξης του αεροδρόμιου σε φάσεις. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εύλογα έκρινε αναγκαία την προσαρμογή των όρων του διαγωνισμού στα καινούργια δεδομένα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η υποβολή αξιόλογων προσφορών στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. 
Η πρακτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στο παρελθόν να δημοπρατεί ανώριμα έργα, για λόγους εντυπωσιασμού έχει τινάξει στον αέρα τις Παραχωρήσεις και όχι μόνο.
Η Ν.Δ. με την ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι ποτέ δεν ανέλαβε τις ευθύνες της για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε και ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επιτυχή παραγωγή των δημοσίων έργων.\”

Η ανακοίνωση της ΝΔ 

\”Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Στ. Καλογιάννης, με αφορμή τη νέα αδικαιολόγητη παράταση δημοπράτησης του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου για τον προσεχή Οκτώβριο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Η νέα αναβολή δημοπράτησης του αεροδρομίου Καστελίου Ηρακλείου είναι μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα έργα το Υπουργείο Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ).
Το έργο «μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου» είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, με προϋπολογισμό της τάξης των 800 εκ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2009 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Εντελώς αναιτιολόγητα το Υπουργείο Υποδομών ακύρωσε, το φθινόπωρο του 2009, τη δημοπράτηση του έργου.
Στη συνέχεια, το ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε, δύο φορές, τη δημοπράτηση του έργου και την ανέβαλε άλλες τόσες. Σήμερα, πληροφορούμαστε ότι δόθηκε και νέα αναβολή. Η δημοπράτηση του έργου μετατίθεται για τον Οκτώβριο 2011!
Στους τελευταίους μήνες, το ΥΠΟΜΕΔΙ πέτυχε να σταματήσει όλα τα έργα που υλοποιούνταν με συμβάσεις παραχώρησης, διέλυσε τα δημόσια έργα της χώρας και πλέον τινάζει στον αέρα και όσα –σχεδιασμένα με κόπο– νέα έργα θα υλοποιούνταν με συμβάσεις παραχώρησης, όπως το αεροδρόμιο Καστελίου.
Στις προηγούμενες αναβολές το Υπουργείο Υποδομών επικαλείτο δήθεν προβλήματα στον αρχικό σχεδιασμό του αεροδρομίου. Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί μετά από τόσες αναβολές. Το Υπουργείο Υποδομών δείχνει ανίκανο να χειριστεί το διαγωνισμό ενός μεγάλου έργου υποδομής. Ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook