Μπορεί η ελληνική γλώσσα να εντάχθηκε στο Κρατικό Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας έπειτα από μαζική και συντονισμένη εκστρατεία της ομογένειας, αλλά τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε έναν άλλο στόχο: να διδάσκεται αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου προγράμματος και όχι μετά από δυο-τρία χρόνια!

Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία ομογενών αποτελούμενη από τον αναπληρωτή καθηγητή Βρασίδα Καραλή (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών Δρ Παναγιώτη Διαμάντη, τον συντονιστή του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου (Νέας Νότιας Ουαλίας) Γιώργο Βέλλη και την γραμματέα του ίδιου φορέα Μαρία Γιαννίση με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας (και πρώην σταρ του ροκ) Πίτερ Γκάρετ.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίηση της ομογένειας για την ένταξη της ελληνικής ως γλώσσα προτεραιότητας στο Ενιαίο Αυστραλιανό Πρόγραμμα Διδακτέας Ύλης για τις γλώσσες. Ωστόσο, εξέφρασε και προβληματισμό στην πρόταση για σταδιακή ένταξη των ένδεκα γλωσσών προτεραιότητας σε διάστημα κάποιων μηνών, με την ελληνική να περιλαμβάνεται μαζί με τα αραβικά στην τελική φάση. Δηλαδή η διδασκαλία της ελληνικής θα καθυστερήσει.

Τόσο ο κ. Καραλής όσο κι ο δρ. Διαμάντης τόνισαν ότι με την υπάρχουσα υποδομή, η διδασκαλία της ελληνικής μπορεί και επιβάλλεται να ξεκινήσει αμέσως.

"Το Ενιαίο Αυστραλιανό Πρόγραμμα Διδακτέας Ύλης για τις γλώσσες πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλλα προγράμματα σπουδών", δήλωσε ο δρ. Διαμάντης.

"Η σταδιακή ένταξη των ένδεκα γλωσσών ερμηνεύεται από τους εκπαιδευτικούς και τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας ως de facto κατάταξη των γλωσσών και σε τελική ανάλυση και διάκριση σε βάρος κάποιων γλωσσών".

Ο σύμβουλος ελληνικών της Υπηρεσίας Αναλυτικού Προγράμματος και Αξιολόγησης ACARA καθηγητής Καραλής επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της ελληνικής στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Όπως τόνισε, η ελληνική δεν είναι πλέον "κοινοτική γλώσσα". Δεν είναι το πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των σχολικής ηλικίας μελών της αυστραλιανής ελληνικής παροικίας. "Με την πλειοψηφία των ελληνικής καταγωγής μαθητών της Αυστραλίας να είναι τουλάχιστον τρίτης γενιάς της Αυστραλίας, η ελληνική είναι μια ξένη γλώσσα γι' αυτούς . Τα εθνικά και περιφερειακά εκπαιδευτικά συστήματα της Αυστραλίας, θα πρέπει, κατά συνέπεια, να αντιμετωπίζουν την ελληνική ως ξένη γλώσσα" είπε ο Δρ. Καραλής.

Ο υπουργός συνεχάρη το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και την παροικία για την εκστρατεία να συμπεριληφθεί στο κρατικό σύστημα και υποσχέθηκε να ζητήσει συμβουλές από το υπουργείο του και το ACARA όσον αφορά τις ανησυχίες των ομογενών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ