Με τις προβλεπόμενες ποσότητες υδροδοτείται από χθες το απόγευμα και πάλι η πόλη του Ρεθύμνου, μετά από μία τουλάχιστον ημέρα που οι καταναλωτές είδαν τις βρύσες τους να τρέχουν με χαμηλή πίεση εξαιτίας… των χρεών του ΟΑΔΥΚ προς τη ΔΕΗ και της άρνησης της επιτρόπου του Ρεθύμνου να εγκρίνει στη ΔΕΥΑΡ να καταβάλει ένα ποσό από αυτά που χρωστάει στον οργανισμό ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, προκειμένου και αυτός να πληρώσει τις οφειλές του!

Το περίεργο «σύμπλεγμα» ουσιαστικά αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το πρόβλημα των χρεών προς τον ΟΑΔΥΚ από τους χρήστες των υπηρεσιών του, μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΥΑΡ.

Ωστόσο, στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα της μη αναγνώρισης από πλευράς ΔΕΥΑΡ των τιμολογίων που χρησιμοποιεί ο ΟΑΔΥΚ, που παραμένει σε εκκρεμότητα και γίνεται προσπάθεια μέσα σε κλίμα καλής θέλησης να λυθεί.

Από χθες λειτουργεί το ταχυδιυλιστήριο

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η ΔΕΗ δεν δέχθηκε να συνδέσει το ρεύμα στο ταχυδιυλιστήριο των Δραμίων, προκειμένου ο ΟΑΔΥΚ να διαχειριστεί τις ποσότητες του νερού από τη λίμνη του Κουρνά. Αιτία ήταν το χρέος των 96 χιλιάδων ευρώ του ΟΑΔΥΚ προς την επιχείρηση και έτσι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του οργανισμού στο Ρέθυμνο, Βαγγέλη Μαμαγκάκη, ο ΟΑΔΥΚ αναγκάστηκε να χορηγεί μικρότερες ποσότητες προς τους δικαιούχους, μεταξύ αυτών και τη ΔΕΥΑΡ.

Η διοίκηση του οργανισμού ζήτησε τόσο από τη ΔΕΥΑΡ, όσο και από τους δήμους Αποκορώνου και Χανίων να δώσουν μέρος των χρημάτων, που χρωστούν στον ΟΑΔΥΚ, ώστε να πληρωθεί το χρέος στη ΔΕΗ. Όπως τόνισε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» ο κ. Μαμαγκάκης, τόσο ο δήμος Αποκορώνου όσο και ο δήμος Χανίων έδωσαν κάποια χρήματα, κάτι που είχε πρόθεση να κάνει και η ΔΕΥΑΡ. Ωστόσο, η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δεν ενέκρινε τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης να καταβάλει το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ.

Τη Δευτέρα δόθηκαν στο Ρέθυμνο 4200 κυβικά μέτρα νερού από τις πηγές της Αργυρούπολης, δηλαδή 3000 λιγότερα από όσα χρειάζεται η πόλη, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ωστόσο, χθες αφού πληρώθηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, η επιχείρηση συνέδεσε το ταχυδιυλιστήριο και από τις 5 το απόγευμα αυτό δουλεύει κανονικά. Όπως ενημέρωσε την Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Μαμαγκάκης, από χθες οι ποσότητες που διατίθενται είναι περίπου 7 χιλιάδες κυβικά.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ κατάφερε να δώσει μία επιταγή της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ στον ΟΑΔΥΚ, προκειμένου να πληρωθεί μικρό μέρος των χρεών της.

Σοβαρό πρόβλημα τα χρέη

Ο ΟΑΔΥΚ αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λόγω των χρεών που έχουν προς αυτόν οι χρήστες των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης, ότι μόνο η ΔΕΥΑΡ έχει να πληρώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα χρέη της ανέρχονται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ!

Ωστόσο, αυτό το ποσό το επικαλείται ο ΟΑΔΥΚ, καθώς από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑΡ το αμφισβητεί, θεωρώντας ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της – και την προεδρία του Κώστα Λαμπρινού – ότι η τιμολόγηση θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη.

Οι δύο πλευρές προσπάθησαν πριν από ένα χρόνο να βρουν τη χρυσή τομή και μάλιστα τότε υπήρξε παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζου. Μία επιτροπή της Υπηρεσίας Υδάτων είχε κάνει μία έρευνα, από την οποία προέκυψε πόρισμα για τις τιμές που πρέπει να επιβληθούν. Αν και φάνηκε το θέμα να δρομολογείται, λίγο πριν τις εκλογές η διαδικασία σταμάτησε και έτσι σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να «τα βρουν» και το θέμα θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ, με τη νέα σύνθεση του, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Στέλιος Παπαδάκης –Πιατάς τόνισε επίσης πως υπάρχουν καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές και πως όλα δείχνουν πως η «χρυσή τομή» θα βρεθεί.

Ωστόσο, δύο είναι τα ζητούμενα: πρώτον, ποια τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθηθεί στο εξής και δεύτερον πως θα διευθετηθούν οι μέχρι σήμερα εκκρεμότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΟΑΔΥΚ εκτιμά ότι τα χρέη της ΔΕΥΑΡ είναι περίπου ένα εκ. ευρώ, η ΔΕΥΑΡ δεν έχει αποδεχθεί τιμολόγια των ετών 2009 και 2010, ενώ τα τιμολόγια μέχρι τις 31-12-2008 ήταν ύψους 400 χιλ. ευρώ περίπου. Την ίδια ώρα, ο ισολογισμός του 2010 για τη ΔΕΥΑΡ αναφέρει χρέη ύψους περίπου 230 χιλ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook