Διαπραγματεύσεις με τρεις γερμανικές εταιρείες για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση δύο μεγάλων εταιρειών της χώρας του ΟΤΕ και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την Deutsche Telekom η οποία αναμένεται να διαπραγματευτεί με το Ελληνικό Δημόσιο για το υπόλοιπο 6% του ΟΤΕ που έχει στην κατοχή του αλλά και τις εταιρείες Hochtief και Fraport από τις οποίες η πρώτη που είναι μέτοχος στο ΔΑΑ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για τη χρονική επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας ενώ η δεύτερη έχει ήδη δηλώσει παρόν αν το υπουργείο Οικονομικών ξεκινήσει διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Μεταξύ των πρώτων στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη σύνταξη μελέτης για ενδεχόμενη μελλοντική πώληση ποσοστού του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατεύθυνση για το θέμα του αεροδρομίου της Αθήνας είναι πρώτα να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης και για το λόγο αυτό θα διαπραγματευτεί με τη γερμανική εταιρεία Hochtief η οποία κατασκεύασε το αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράταση έως το πολύ 20 χρόνια, κάτι που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 200-300 εκατομμυρίων ευρώ. Κατόπιν αναμένεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέχρι του 21% από το συνολικά 55% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το ΕΔ, (το οποίο σκοπεύει να κρατήσει έστω την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ)

Ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ήδη εκδηλώσει η Fraport, που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Στην εταιρεία ανήκει η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., μετά το Χίθροου και το Σαρλ Ντε Γκολ.

H Fraport συμμετέχει στην εκμετάλλευση 12 διεθνών αεροδρομίων και ανάμεσά τους: Ντακάρ, Καΐρου, Ριάντ, Τζέντας, Νέου Δελχί, Λίμας, Αγίας Πετρούπολης.

Σημειώνεται άτι σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση η παραχώρηση θα διαρκέσει μέχρι το 2026 (για 25 χρόνια δηλαδή) ενώ η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου φέρει το Δημόσιο να κατέχει 55%, 40% η γερμανική εταιρεία Hochtief ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

ΟΤΕ

Αν και το 10% του ΟΤΕ αναμένεται να περάσει μέχρι το τέλος του μήνα στα χέρια της Deutsche Telekom η οποία θα καταβάλει περίπου 400 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο η ηγεσία της γερμανικής εταιρείας έχει δηλώσει πως αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει και το υπόλοιπο ποσοστό που κατέχει αυτή τη στιγμή (6% στο ΕΔ και 4% στο ΙΚΑ).

Αν και η ενεργοποίηση της option του 10% έγινε χωρίς καμία διαπραγματευτική γραμμή από την γερμναική εταιρεία μια και περιλαμβανόταν στην συμφωνία που είχε υπογράφει το 2008 με την τότε κυβέρνηση ωστόσο αν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού τότε η γερμανική εταιρεία θα ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του κόστους προσωπικού αλλά και την ρυθμιστική αρχή όπου οι σχέσεις της με την διοίκηση του ΟΤΕ και την DT κάθε άλλο παρά φιλικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook