Να αναθεωρηθεί η απόφαση του υπουργείου και της Διοίκησης του ΙΚΑ για την περικοπή όλων των παροχών του ΙΚΑ προς τα ΑμΕΑ ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Λ. Κατσέλη.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «από το Νοέμβριο του 2009 οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και στον ΟΠΑΔ δεν δικαιούνται αναπηρικά αμαξίδια, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, αλλά και όλα τα συναφή βοηθήματα που αποτελούν εργαλεία επιβίωσης για τη μειονότητα των ασφαλισμένων με παραπληγίες και με τετραπληγίες». Κατόπιν, τονίζει ότι «δυστυχώς, ο κύκλος των περικοπών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 όταν το Ι.Κ.Α. με νέα εγκύκλιο μείωσε κατά 50% τα ποσά για τα βοηθήματα αναπηρικών ειδών που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας με παραπληγίες και με τετραπληγίες». 

Σημειώνει δε ότι «η νέα εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. περιλαμβάνει μειώσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις παροχές του Ι.Κ.Α.» και πως «ως εκ τούτου, οι συμπολίτες μας με παραπληγίες, με τετραπληγίες, με ημιπληγίες και με ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένοι και καταδικασμένοι σε ολοκληρωτική ακινησία». Τονίζει ότι «τα αναπηρικά καθίσματα, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα είναι απαραίτητα για την επιβίωση, ώστε δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν».
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την κα. Κατσέλη «να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη απόφαση και να ανακληθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος που καταδικάζει ουσιαστικά στην ακινησία αρκετούς συμπολίτες μας ΑμΕΑ». Επιπλέον, ζητά διευκρινήσεις «ποιο ήταν το ύψος της σχετικής δαπάνης που προέκυπτε για το ΙΚΑ από τη συγκεκριμένη κατηγορία παροχών προς τα ΑμΕΑ», καθώς και εάν «εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις πριν από την περικοπή αυτών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook