Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία των συνανθρώπων μας με αναπηρία, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.

Η ερώτηση απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και αναφέρεται στα προβλήματα των ανθρώπων με παραπληγίες, τετραπληγίες, ημιπληγίες και ακρωτηριασμούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμιανάκης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την περικοπή κατά 50% των ποσών που διατίθενται για βοηθήματα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με παραπληγίες και τετραπληγίες, όπως και τη μη χορήγηση στους ασφαλισμένους ορισμένων ταμείων αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων αναγκαίων μέσων.

Επίσης, ο Χανιώτης βουλευτής χαρακτηρίζει αναγκαία την αυστηροποίηση των ελέγχων, ώστε να απολαμβάνουν τις κοινωνικές παροχές μόνο οι συνάνθρωποί μας που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι «σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχα, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και στον ΟΠΑΔ δεν δικαιούνται αναπηρικά αμαξίδια, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις και όλα τα υπόλοιπα αναγκαία βοηθήματα, που αποτελούν για αυτούς εργαλεία επιβίωσης. Επίσης, το ΙΚΑ, με πρόσφατη εγκύκλιο (Π04/3/155, αριθ. 37/31-05-2011), προβαίνει στη μείωση κατά 50% των ποσών για τα βοηθήματα, που έχουν ανάγκη τα άτομα με παραπληγίες και με τετραπληγίες, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια της υφιστάμενης κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας για τα άτομα με αναπηρία».

Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι «ασφαλώς, στο βαθμό που η δυσμενής οικονομική συγκυρία πιέζει ασφυκτικά όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής, απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι για τους δικαιούχους των κοινωνικών παροχών. Ωστόσο, αποτελεί πεποίθηση μου ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει λογική οριζόντιων περικοπών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook