Στο θέμα της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα αναφέρθηκαν στην πλειοψηφία τους οι 38 βουλευτές που πήραν το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να λείψουν και οι τοποθετήσεις που εξέφραζαν προβληματισμό ή και κριτική για επιμέρους ζητήματα. Κοινό σημείο στις δηλώσεις τους, η ανάγκη να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας.

Μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι οι πολίτες επιθυμούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές τις κυβέρνησης και τις επιβραβεύουν, «αλλά να μην υπάρχει ατιμωρησία». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να «περάσει» στην κοινωνία η δουλειά που γίνεται, καθώς, όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος στην κοινωνία, αλλά μονόλογος που κατευθύνει τη συζήτηση στα οικονομικά μέτρα και μόνο.

Η Βάσω Τσόνογλου, αναφερθείσα στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει και που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της διαφάνειας, επεσήμανε ότι πρώτη φορά πρωθυπουργός κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται το κόμμα να βγει έξω στο λαό.

Η Κατερίνα Περλεπέ ανέφερε ότι οι βουλευτές εισπράττουν μια δυσαρέσκεια από τους πολίτες σχετικά με τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών, παρόλο που, όπως εξήγησε, «προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι από ένα σημείο και πέρα αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης»

Ο Γιάννης Βούρος υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε αν φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο» και υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει τιμωρία».

Ο Γιώργος Λιάνης διερωτήθηκε γιατί έγιναν τόσες εξεταστικές όταν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι όσοι εμπλέκονταν θα απαλλάσσονταν, προφέροντας τη «μαγική» λέξη «παραγραφή» και εάν ήταν σύμπτωση ότι δεν έγινε καμία έρευνα στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Πώς γίνεται να λέμε 'όλα στο φως' και να μην ψάχνουμε το δικό μας κομματικό ταμείο;», πρόσθεσε και πρότεινε να γίνει αλλαγή καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ ώστε να επιτρέπονται οι διαφορετικές τάσεις.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης ζήτησε «κάθαρση του δημόσιου βίου, χωρίς υστεροβουλίες», εκτιμώντας ότι «οι εξεταστικές δυστυχώς απεδείχθησαν ατελέσφορες». Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το πραγματικό «πόθεν έσχες» όσων έχουν ασκήσει εξουσία από το παρελθόν έως τις μέρες μας, προκειμένου «να σταματήσει το 'ανάθεμα' επί δικαίων και αδίκων». Ζήτησε ακόμα τα μέτρα που λαμβάνονται να βαραίνουν περισσότερο τους ισχυρούς.
in.gr