Την καθέλκυση του πρώτου αεροπλανοφόρου της Κίνας εντός του καλοκαιριού επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τσεν Μπίνγκ Ντε.

Το αεροπλανοφόρο είναι μία εξαιρετικά φιλόδοξη μετατροπή του σοβιετικού \”Βαριάγκ\”, ενός σκάφους που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1980 για το ναυτικό της ΕΣΣΔ, αγοράστηκε το 1998 από μια κινέζικη εταιρεία από το Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να το μετατρέψει σε πλωτό καζίνο στο Μακάο, σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο αντιστράτηγος Κι Τσιανγ Κουό, εκ των κινέζων στρατιωτικών που παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες μετατροπής οι οποίες κράτησαν πάνω από 20 χρόνια, δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο δεν συνιστά απειλή για άλλα κράτη. «Όλα τα μεγάλα έθνη στον κόσμο έχουν αεροπλανοφόρα, τα οποία αποτελούν τα σύμβολα ενός μεγάλου έθνους», είπε ο κ. Κι στην εφημερίδα «Κομέρσιαλ Ντέιλι» του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι «το πλοίο δεν πρόκειται να πλεύσει σε χωρικά ύδατα άλλου κράτους», και πως «η Λαϊκή Κίνα ακολουθούσε πάντα αμυντική στάση στην στρατιωτική της πολιτική».

Το αεροπλανοφόρο είναι σχεδόν έτοιμο και σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει δοκιμές στη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να αναλάβει πλήρη επιχειρησιακή δράση, μιας και το πολεμικό ναυτικό της Κίνας δεν διαθέτει εμπειρία στις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων και πρέπει να δοκιμαστεί σε ναυτικά γυμνάσια.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook