Στις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, διαμορφώνεται τελικά το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα κληθούν να τον πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά 3% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να παίρνει πίσω –προς το παρόν- την αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης.
Την λυπητερή των σκληρών μέτρων λιτότητος που θα περιλάβει στο Μνημόνιο ετοιμάζει η κυβέρνηση συζητούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό. 
Αν και δεν αποκλείεται το όριο για επιβολή του κεφαλικού φόρου να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο (ακόμα και στις 6.000), μένει ανέγγιχτο τελικά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τον άγαμο. Θα απαιτούνται όμως στο εξής τριπλάσιες αποδείξεις για την κατοχύρωσή του, δηλαδή 30% αντί 10% στα εισοδήματα 6.000-12.000 ευρώ το χρόνο.
Εγκαταλείπεται πιθανότατα –για αργότερα ίσως- και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, αλλά όχι και στο φυσικό αέριο.
Στις νέες εξαγγελίες θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση «επαγγελματικών τεκμηρίων» για την επιβολή φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως το 2015, αλλά ένα μέρος μόνο από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα το 2011. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι και, στη συνέχεια, τον Σεπτέβριο και τον Δεκέμβριο φέτος.
Και αυτό παρόλο που η Τρόικα, με την έκθεση που δημοσιοποίησε το βραδυ χθες, «βάζει το μαχαίρι στο λαιμό» στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει με ποια μέτρα θα στηρίξει τους στόχους του Μνημονίου, και καθιστά σαφές πως … αν δεν εξασφαλιστεί πως θα δοθεί το νέο δάνειο και η 6η δόση τον Σεπτέμβριο, δεν θα έλθει ούτε η 5η δόση.
Στο πλαίσιο αυτό, φαντάζει ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο και το σενάριο που επισήμως διακινείται από την κυβέρνηση, να γίνουν ακόμα πιο αργά οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων, αργότερα ίσως και από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου…
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις απανωτές ανατροπές, θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» οριστικά και θα ανακοινωθούν άμεσα και επισήμως, οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, η εισφορά «υπέρ ανεργίας» 3% σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συνταξιούχους κάτω των 65 ευρώ, η υπηρεσιακή «εφεδρεία» στο δημόσιο με περικοπή μισθού 30%-70% για όσους δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες, έκτακτες εισφορές σε ΙΧ και πισίνες, αυξήσεις τελών κυκλοφορίας κοκ.
Αν περιοριστεί σε αυτά το πρώτο «πακέτο» μέτρων, θα οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην κόψει τις γέφυρες με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν πεισματικά να μην εγκρίνουν τα νέα μέτρα για επιβολή φόρων από τα 6000 ευρώ και για μαζικές μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Μένει να φανεί όμως και αν τελικώς θα υιοθετήσει τα νέα «αντίμετρα» που εισηγήθηκαν στον υπουργό Οικονομικών βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως διπλασιασμός τεκμηρίων, έκτακτη εισφορά 3% στους μισθούς κλπ.
Πέραν των μέτρων, πάντως, αυτό που κυριαρχεί σε επίπεδο εντυπώσεων είναι η απίστευτη ανακολουθία του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Ήταν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου, όταν σε επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι “ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, ενώ σε όλους τους τόνους από το υπουργείο διέρρεε ότι παίρνουμε τη δόση – εξ ου και η απογείωση του χρηματιστηρίου. 
Ωστόσο αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ίδιος στο περιθώριο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι προαπαιτούμενο για την 5η δόση!
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν απαιτείται η ψήφιση των μέτρων πριν την Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου, ενώ ενισχύοντας την αίσθηση περί πρωτοφανούς ανακολουθίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση: τη βιωσιμότητα του χρέους και την διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012.
Όπως ακριβώς, δηλαδή, ανακοίνωσε η Τρόικα και εντελώς αντίθετα ως προς την ανακοίνωση της 3ης Ιουνίου!…
Και, μάλιστα, ο ίδιος το προχώρησε περισσότερο, εκτιμώντας ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς ακόμη και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου, ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής. Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου και αν όλα πάνε καλά η εκταμίευση θα γίνει περίπου στις 15 Ιουλίου.
Σε σχέση με το πρόσθετο δάνειο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη, καθώς είναι ανοικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο χρόνος διάρκειας, το ποσό και η πηγή (επέκταση του δανείου της Τρόικας ή ο μηχανισμός EFSF).
Εν κατακλείδι, τo κλίμα που φαίνεται ότι κυριάρχησε και στην χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδι΄κεται να βρεθεί ένας “στενός διάδρομος” ανάμεσα σε κάτι που είναι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook