Το κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για απεργίες εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση, θα πλήξει τις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τα σωματεία που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 3 εκατ. εργαζόμενους σχεδιάζουν κινητοποιήσεις αυτό το μήνα, καθώς προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα λιτότητας. «Εάν δεν έπρεπε να πάμε σε ένα συνέδριο, ίσως δεν θα ερχόμαστε. Σκεφτόμασταν όλα αυτά τα προβλήματα», τόνισε ο Norm Hartwell, ένας 70χρονος δερματολόγος από τη Νέα Ζηλανδία, καθώς κουβαλούσε τις αποσκευές του στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια μιας πεντάωρης απεργίας του ΜΕΤΡΟ.

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου μειώνει τη φορολόγηση των πωλήσεων για ξενοδοχεία ώστε να καταστήσει τις τιμές πιο ανταγωνιστικές, κρατώντας τα τουριστικά αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη, ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, και διαφημίζοντας την Ελλάδα σε ιστότοπους όπως το Facebook, το Expedia Inc και το Twitter.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίου και Τουρισμού. Το ποσοστό αυτό είναι τετραπλάσιο από το αντίστοιχο της Γερμανίας και διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομολόγος στη Citigroup, ο Giada Giani, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, τόνισε πως «όσο οι κοινωνικές εντάσεις παραμένουν υψηλές, η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή και επομένως και ο τουρισμός μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις απεργίες».

Τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, επιβεβαιώνουν ότι όντως υπάρχει εκ νέου ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα, ένα χρόνο αφότου οι διαδηλώσεις και το κύμα των διαμαρτυριών και της βίας, απέτρεψε τους επισκέπτες. Εξάλλου, η πολιτική κρίση που ξεκίνησε στην Τυνησία και εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, έχει βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν ξανά οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα εξάλλου και με τον Λουκά Τσούκαλη, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής ανάλυσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο ανεκτικοί πλέον σε απεργίες και διαμαρτυρίες.

«Εάν περιμένεις για μήνες τον τουρισμό για να σε βοηθήσει ώστε να βελτιώσεις την κατάστασή σου και 10 ή 100 άνθρωποι το απειλούν αυτό, τότε μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Νομίζω ότι η κοινωνία πλέον είναι πολύ λιγότερο πρόθυμη να ανεχτεί τέτοιου είδους καταστάσεις φέτος», δήλωσε.

Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι προσπαθεί να προσελκύσει Γερμανούς και Βρετανούς, καθώς και να προσελκύσει επισκέπτες από νέες αγορές όπως το Ισραήλ, τα Βαλκάνια, την Ουκρανία.

«Υπάρχει φέτος για πρώτη φορά ρωσική αγορά στις Κυκλάδες», δηλώνει ο Κώστας Δημητροκάλης, στον οποίο ανήκουν πέντε ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του έτους είναι υψηλότερες κατά 11%.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook