Μελέτες διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που εισηγήθηκαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου Χανίων, γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έγγραφο της Πολεοδομίας που κρίνει το Λιμενικό Περίπτερο κατεδαφιστέο λόγω του κινδύνου ετοιμορροπίας του, επικαλείται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Σκουλάκης ενημερώνει τον βουλευτή ότι για την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου Λιμενικού Περιπτέρου ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά του Δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Η διαιώνιση της εκκρεμότητας του θέματος της κατεδάφισης του επικινδύνως ετοιμόρροπου Λιμενικού Περιπτέρου για παραπάνω από 13 χρόνια, είχε οδηγήσει το εν λόγω κτίριο σε μία κατάσταση πλήρους απαξίωσης, σε βαθμό που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και επισκεπτών -στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των Χανίων, εντός του Ενετικού Λιμένα- λόγω της στατικής ανεπάρκειας και φθοράς αυτού, όσο και για την προστασία του Μνημείου του Τεμένους λόγω της άμεσης επαφής του με αυτό», αναφέρει ο δήμαρχος Χανίων και προσθέτει ότι η κατάσταση του κτίσματος -σύμφωνα με τους ειδικούς- ήταν μη αναστρέψιμη, το δε κόστος για την επισκευή του απαγορευτικό. 

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης αναφερόμενος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για «πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το Τέμενος σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων λαθρομεταναστών», δηλώνει κατηγορηματικά ότι πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. 

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτηση του προς το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το Λιμενικό Περίπτερο Χανίων, αποτελούσε μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και έργο του Πάτροκλου Καραντινού, πρωτεργάτη του \”Μοντέρνου Κινήματος\”. Ο βουλευτής είχε καταγγείλει ότι η κατεδάφιση του κτιρίου που είχε εγκαταλειφθεί έγινε προκειμένου να αναδειχθεί το Γυαλί Τζαμί.

«Παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων και τις επιστημονικές μελέτες, ο Δήμαρχος Χανίων έκρινε μείζονος σημασίας την ανάδειξη του Οθωμανικού στοιχείου της Κρήτης, θυσιάζοντας όμως έτσι, χωρίς αναστολές, ελληνικά μνημεία και κτίσματα», είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επισημαίνοντας και «σκόπιμες διαδόσεις» ότι «το τζαμί θα δοθεί ως λατρευτικός χώρος στους μετανάστες της… Υπατίας». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook