Μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Cancer αναφέρει ότι τo Tamoxifen, ένα φάρμακο με αντι-οιστρογονική δράση που χορηγείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα.

 Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε ορμονική αγωγή με οιστρογόνα για τη θεραπεία συνεπειών της εμμηνόπαυσης, διέτρεχαν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ η νέα βασίζεται στην υπόθεση, σύμφωνα με την οποία το μπλοκάρισμα των οιστρογόνων θα μπορούσε να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 6.655 γυναίκες που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού μεταξύ 1980 και 2003, σύμφωνα με το ογκολογικό αρχείο της Γενεύης. Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες αυτές, έλαβαν μια θεραπεία για την αντι-οιστρογονική δράση.

 Η έρευνα, υπό τη δρα Ελιζαμπέτα Ραπίτι που παρακολουθούσε την κατάσταση υγείας των γυναικών αυτών έως το 2007, αποκαλύπτει ότι όσες λάμβαναν αντι-οιστρογονική θεραπεία διέτρεχαν κατά 87% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις άλλες.

Η μελέτη δεν αναφέρει σημαντική επίδραση της αντι-οιστρογονικής θεραπείας στους κινδύνους να προσβληθεί κανείς από καρκίνο του πνεύμονα.