Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρακτικά», τα άτακτα παιδιά τείνουν όταν ενηλικιωθούν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς – εκτός και αν στο μεταξύ μάθουν να αυτό-ελέγχονται.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 1.000 παιδιά έως την ηλικία των 32 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά είχαν χαμηλές επιδόσεις στον αυτοέλεγχο, δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν σε ένα καθήκον και δεν είχαν υπομονή να επιδιώξουν έναν στόχο, δρούσαν πριν καν σκεφτούν, ήταν υπερκινητικά, δεν μπορούσαν να περιμένουν τη σειρά τους για να κάνουν κάτι, ήταν συνεχώς ανήσυχα κλπ., όταν μεγάλωναν, αντιμετώπιζαν πιο πολλά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά που είχαν δείξει μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία.

Τα παιδιά που είχαν χαμηλό αυτοέλεγχο, ως ενήλικοι είχαν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στα ούλα, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, φλεγμονές, υψηλή χοληστερόλη και πίεση ή ήταν υπέρβαρα. Επίσης, αντιμετώπιζαν πιο συχνά οικονομικές δυσκολίες, όπως αυξημένα χρέη σε πιστωτικές κάρτες. Ακόμα, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να χωρίσουν, να έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο και να είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές έκαναν και μια δεύτερη έρευνα σε 500 ζεύγη διδύμων αδελφών για να αναλύσουν τις διαφορές ανάμεσα στον αδελφό με τον μικρότερο αυτοέλεγχο και σε αυτόν (ή αυτήν) με τον μεγαλύτερο, καθώς μεγάλωναν. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι το παιδί με τη μικρότερη αυτοπειθαρχία στα πέντε του χρόνια ήταν πιο πιθανό να αρχίσει να καπνίζει, να έχει χειρότερους βαθμούς στο σχολείο και να επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα δείχνει πως η ικανότητα ενός παιδιού να ασκεί αυτοέλεγχο, έχει σημαντική επίδραση στη ζωή του, ανεξάρτητα από τον βαθμό της δικής του νοημοσύνης, αλλά και από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει, δηλαδή από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειάς του. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι οι τυχόν αλλαγές στον τομέα της αυτοπειθαρχίας, καθώς το παιδί μεγαλώνει, έχουν θετικό αντίκρισμα στην ενήλικη ζωή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook