Νέα μεγάλη πτώση 5,5% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 2,8% το α΄ τρίμηνο 2010 και -1,1% το α΄ τρίμηνο 2009.
Μόνη \”αχτίδα φωτός\” για το μέλλον, αποτελεί το γεγονός ότι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, καταγράφηκε, έστω και οριακή, άνοδος κατά 0,2%.
Στον αντίποδα, στην έκθεσή της η τρόικα φέρεται να προβλέπει βαθύτερη ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%) και μικρή ανάκαμψη κατά 0,6% το 2012.
Από την ανάλυση των προσωρινών στοιχείων για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάθετη πτώση των επενδύσεων και στη συρρίκνωση της κατανάλωσης.
Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο εφέτος η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,9%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2%.
Η πτώση του ΑΕΠ από την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 40,7% που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. 
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,3%). Ενώ, μείωση 15,5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 12%).
news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook