Νέα μεγάλη πτώση 5,5% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 2,8% το α΄ τρίμηνο 2010 και -1,1% το α΄ τρίμηνο 2009.

Μόνη "αχτίδα φωτός" για το μέλλον, αποτελεί το γεγονός ότι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, καταγράφηκε, έστω και οριακή, άνοδος κατά 0,2%.

Στον αντίποδα, στην έκθεσή της η τρόικα φέρεται να προβλέπει βαθύτερη ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%) και μικρή ανάκαμψη κατά 0,6% το 2012.

Από την ανάλυση των προσωρινών στοιχείων για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάθετη πτώση των επενδύσεων και στη συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο εφέτος η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,9%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2%.

Η πτώση του ΑΕΠ από την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 40,7% που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. 

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,3%). Ενώ, μείωση 15,5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 12%).

news247.gr