Σε επτά από έντεκα περιορίζονται οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σύμφωνα με απόφαση της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας χθες (Τετάρτη) στις Βρυξέλλες. Επίσης περιορίζονται σε τέσσερις από 14 οι ειδικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ – οι τρεις θα μείνουν στο Βέλγιο – και μειώνεται σε 9.000 από 14.000 ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σ\’ αυτές.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε δηλώσεις του μετά την σύνοδο απέφυγε να κατονομάσει ποιες βάσεις καταργούνται και άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες θα συγχωνευθούν ώστε να γίνουν «εύκαμπτες και περισσότερο σύγχρονες».

Το ΝΑΤΟ έχει δυο αρχηγεία για κάθε ένα όπλο στρατού ξηράς, θάλασσας και αέρα – και τρία μεικτών δυνάμεων. Πιστεύεται ότι για οικονομικούς λόγους κυρίως θα γίνει πιο ορθολογική γεωγραφική κατανομή τους. Ναυτικές βάσεις βρίσκονται στην Ιταλία και στην Βρετανία και αεροπορικές στην Τουρκία και την Γερμανία. Η μεικτή αεροπορική βάση βρίσκεται στη Λισσαβόνα,  αλλά πιστεύεται ότι θα είναι μια από εκείνες που θα κλείσουν. Οι άλλες δυο βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ολλανδία.

Τουρκικές πηγές λέγουν ότι το ΝΑΤΟ θα επιλέξει την τουρκική συμμαχική βάση δυτικά της Σμύρνης ως μελλοντικό στρατηγείο των δυνάμεων ξηράς, οπότε θα κλείσουν οι βάσεις στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Η ισπανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παραμείνει σε λειτουργία επί ένα διάστημα η βάση κοντά στη Μαδρίτη. Η Γερμανία είχε ζητήσει από πρόπερσι να κλείσει η βάση της Χαϊδελβέργης.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook