Γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνου, αναδεικνύονται από την έκθεση κατοχικής φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει υλικό που προέρχεται από το αρχείο του δημοσιογράφου, Μανόλη Παντινάκη.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Σύρου κατά το διάστημα 11-15 Ιουνίου, και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Πινακοθήκης Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.

Στο κοινό της Σύρου θα παρουσιαστούν 100 φωτογραφίες, το σύνολο των οποίων, σχεδόν, αφορά στην περίοδο της γερμανικής εισβολής και κατοχής στην Κρήτη, ενώ πολλές από τις φωτογραφίες είναι ανέκδοτες.

Οι εικόνες προέρχονται από οικογενειακά ενθυμήματα στην Κρήτη αλλά και από γερμανικά και βρετανικά αρχεία και συγκεντρώθηκαν από το δημοσιογράφο, μετά από αναζήτηση δεκαετιών.

Το υλικό, που χαρακτηρίζεται μεγάλης αξίας, «δίδει» με αδρό τρόπο το κλίμα της εποχής στα τέσσερα χρόνια της υποδούλωσης και αποτυπώνεται σε πρόσωπα του εγχώριου πληθυσμού, που βίωσαν τις σκληρές μέρες της κατοχικής περιόδου και στους κατακτητές που με λύσσα επιχειρούσαν να δαμάσουν, χρησιμοποιώντας πολλάκις ακραία μέσα… την κρητική ψυχή!

Με τη λειτουργία της έκθεσης επιδιώκεται να διατηρηθεί άσβεστη μια μνήμη ηρωισμού και φρίκης της νεότερης ιστορίας μας και να φωτιστεί μέσα από τις φωτογραφίες, ένα άλλο οδυνηρό κομμάτι που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook