Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα διασφαλιστεί ευρεία υποστήριξη σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. \”Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σε όλα τα επίπεδα επιδεικνύεται μεγάλη υπευθυνότητα\”, είπε η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο αναφερόμενη στα τρία θεσμικά όργανα, κυβέρνηση, Ομοσπονδιακή Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή: Συμβούλιο εκπροσώπησης των κρατιδίων). 

Και στα τρία επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, τόνισε η καγκελάριος μετά από συνάντησή της με τους τοπικούς πρωθυπουργούς στην καγκελαρία του Βερολίνου. 

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρηνανίας Παλατινάτου Κουρτ Μπεκ υποσχέθηκε ότι τα κρατίδια θα τηρήσουν \”εποικοδομητική στάση\” στη σχετική διαδικασία των επόμενων μηνών. Τα κρατίδια δεν εμπλέκονται στις επί μέρους αποφάσεις, αλλά επιθυμούν διαρκή ενημέρωση για το πλαίσιο των μέτρων βοήθειας που αποφασίζονται. 

Παράλληλα, κορυφώνονται απόψε οι ζυμώσεις στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού CDU, CSU, FDP ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα. 

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων θα καταθέσουν κοινή πρόταση ψηφίσματος προς έγκριση από τη βουλή. Το ψήφισμα θα προσδιορίζει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο θα καλούνται να κινηθούν ο υπ.Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Συμβούλιο υπουργών στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Μέρκελ στο Συμβούλιο κορυφής στις 24 Ιουνίου. 

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την καγκελάριο και την κυβέρνηση, αλλά θα καταγράφει τις \”κόκκινες γραμμές\” που θέτουν οι βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα. 

Βασικό στοιχείο του ψηφίσματος αναμένεται να είναι η συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών κατά τη σχετική πρόταση του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων αναμένουν ότι, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από αρκετούς βουλευτές, κυρίως του κόμματος των Φιλελευθέρων, θα διασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. 

Εκδικάζεται η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει στις 5 Ιουλίου η εκδίκαση της προσφυγής κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. 

Το ανώτατο δικαστήριο με έδρα την Καρλσρούη επιβεβαίωσε σήμερα σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Η γερμανική κυβέρνηση καλείται στην ακροαματική διαδικασία να αιτιολογήσει, σε ποιο βαθμό η βοήθεια για την Ελλάδα και ο προσωρινός μηχανισμός σταθεροποίησης του ευρώ συνάδουν με το σύνταγμα της Γερμανίας. 

Την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπογράφουν συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι καθηγητές καθώς και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Πέτερ Γκαουβάιλερ. 

Το δικαστήριο είχε απορρίψει πριν από ένα χρόνο την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Πρόεδρος του Β΄ τμήματος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ο Ανδρέας Φοσκούλε. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τις θερινές διακοπές.

athina9,84

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook