Νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2011 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015 που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατατέθηκε στην Βουλή και θα παρουσιασθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μόνο από τη μείωση των φοροαπαλλαγών, την επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς, τα τεκμήρια και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, οι φορολογούμενοι θα γίνουν «φτωχότεροι» κατά 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Για να αποφευχθεί –προσωρινά τουλάχιστον – η μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκρίθηκε η λύση επιβολής τεκμηρίων ελεύθερων επαγγελματιών.

Από την έκτακτη εισφορά δεν θα εξαιρεθούν τελικώς οι συνταξιούχοι.

Θα επιβληθεί αρχικά για δύο χρόνια – παρόλο που οι χτεσινές πληροφορίες αναφέρονταν σε τέσσερα - και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει μόλις (;) 400 εκατ. ευρώ φέτος και άλλο 1,4 δισ. το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα εάν η έκτακτη εισφορά επιβληθεί για εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ ή άνω των 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συντελεστές θα κλιμακώνονται από το 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επιπλέον, το νέο «χαράτσι» στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την μείωση του αφορολογήτου του ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, θα φέρει στα κρατικά ταμεία 500 εκατ. ευρώ εφέτος. Ακριβότερα έως 30% θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακριβών ΙΧ, ακινήτων, σκαφών και στους έχοντες πισίνες.

Από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης (ταβέρνες, κλπ.).

Τι καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές 

Συγκεκριμένα, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει από φέτος έως το 2015, νέα χαράτσια και φόρους:

· 400-1.500 εκατ. ευρώ το χρόνο περισσότερα από αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ

· 350-1.700 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τεκμήρια κλπ

· 250-900 εκατ. ευρώ από φόρους στις επιχειρήσεις

· έως 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο από κατάργηση φοροαπαλλαγών

· 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από πρόστιμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

· 150 εκατ. ευρώ από φόρους στα τσιγάρα

· έως 150 ευρώ από «περαιώσεις» (εθελουσίες πληρωμές) για κατόχους σκαφών αναψυχής που παρανόμως τα χρησιμοποιούσαν ως ιδιωτικά.

· 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας

· 100 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες

· 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Θα πρόκειται για ένα τέλος που θα επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες.

Μία αποκρατικοποίηση κάθε πέντε ημέρες

Από την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών και την πώληση ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 περίπου επιδιώκεται να εισπραχθούν εντός του 2011, οπότε από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε 1 αποκρατικοποίηση κάθε 5 ημέρες.

Τα έσοδα αναμένονται μέσα από την πώληση του 55% της ΔΕΗ και του 10% του ΟΤΕ, την διάθεση ποσοστού 34% στον ΟΠΑΠ, τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την πώληση του 40% της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, την νέα σύμβαση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την πώληση του 23,3% του ΟΛΘ, την πλήρη πώληση των Κρατικών Λαχείων, την πώληση του 23,1% του ΟΛΠ, την διάθεση του 99,8% της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του 31% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Αερίου, την πλήρη πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, την πώληση της ΛΑΡΚΟ (55,2%), την διάθεση του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τραπέζης, την πώληση του 49% της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας και του 72,6% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, αλλά και από την την πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας, αεροσκαφών Airbus και δημοσίων ακίνητων.