Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που βρίσκεται στις Νότιες ακτές του Ακρωτηρίου, στον κόλπο της Σούδας, αποτελεί μια από τις βασικές δομές του ΝΑΤΟ με τις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα στην «συμμαχία», όπως αποφασίστηκε στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στην ίδια σύνοδο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ.Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση στους ομολόγους του για να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υποστηρικτικό απλώς ρόλο του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί πως οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λιβύη για 90 ακόμη ημέρες.
Στην διάρκεια της συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την δομή του ΝΑΤΟ.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejón (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).
Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά). Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραταθεί για άλλες ενενήντα μέρες η επιχείρηση της Συμμαχίας στη Λιβύη. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στη Σύνοδο, το ΝΑΤΟ έχοντας διδαχθεί από την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης «στρατηγικής εισόδου» στην κρίση της Λιβύης, πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου, μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική πρόταση να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υποστηρικτικό απλώς ρόλο του ΝΑΤΟ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτική ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook