Την καταγγελία ενός αγρότη από την Κρήτη ότι Τράπεζα του ζητά υπέρογκα ποσά για να αποπληρώσει δάνειο που είχε συνάψει με αυτήν, δέχτηκε η Ένωση  Προστασίας Καταναλωτών Χανίων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, όπως αυτή έγινε γνωστή από την Ένωση, ο αγρότης είχε εκταμιεύσει δάνειο ύψους 5.000.000 δρχ. από την Αγροτική Τράπεζα της περιοχής του, το οποίο αποπληρώνει ακόμα.

Όταν άκουσε ότι τέθηκε σε ισχύ νόμος που δίνει την ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έφτασε στα γραφεία της ΕΠΧΑΝ ζητώντας βοήθεια και πληροφορίες για να επωφεληθεί από το νόμο.

Ωστόσο όταν του ζητήθηκε η γνωστοποίηση του χρέους του, δηλαδή ποιό είναι το εναπομείναν ποσό του δανείου,  ο αγρότης προσκόμισε έγγραφα από την Τράπεζα που έδειχναν ότι χρωστάει 80.000 ευρώ (από 5.000.000 δρχ το ποσό έφτασε 80.000ευρώ). Μάλιστα ο καταγγέλων υποστήριξε ότι δεν είχε εκταμιεύσει ποτέ τόσα χρήματα όσα τα έγγραφα αποδείκνυαν και οι ασφυκτικές πιέσεις της Τράπεζας του δημιούργησαν προβλήματα ακόμα και στην υγεία του.

Η Έ.Π.Κ.ΧΑΝ άρχισε να ερευνά την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα υπερχρέωσε τον δανειολήπτη κατά την χρονική περίοδο μετατροπής του δανείου από δραχμές σε ευρώ

Όπως διαβεβαιώνει σε έγγραφό της η Ένωση

\”Επειδή, η όλη υπόθεση , δημιούργησε βλάβη στην υγεία του( ανίατη ασθένεια, ιατρικά στοιχεία το αποδεικνύουν), η καταγγελία  ελέγχετε από Οικονομολόγους  συνεργάτες της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , με αυστηρότητα ,από την βάση, βήμα με βήμα, ως προς τις παράνομες συμβάσεις που δημιουργούσε  η Τράπεζα, με τις αναδανειοδοτήσεις, πιέζοντας ψυχολογικά τον καταναλωτή να συναινέσει , δηλ.η Τράπεζα εντέχνως παρέβαινε στην βούληση του καταναλωτή,  αφού κεφαλαιοποιούσε υπερχρεώσεις τόκους και έξοδα, πάνω στο ίδιο κεφάλαιο\”.

και συνεχίζει αναλύοντας τον τρόπο που θα ενεργήσει από εδώ και πέρα

μόλις φθάσουν στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, οι λεπτομερείς αναλύσεις του τεχνάσματος, από το Οικονομοτεχνικό επιτελείο, θα κληθεί εξωδίκως η Τράπεζα από την Νομική Υπηρεσία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, να αιτιολογήσει την όλη της συμπεριφορά,όσο αφορά την δημιουργηθείσα σήμερα οικονομική  απαίτησή της, και αφού κληθεί να   αφαιρέσει και μηδενίσει τις μη νόμιμες απαιτήσεις της ,τότε πλήρης ο φάκελος θα αποσταλεί στην Εισαγγελική Αρχή της κατοικίας του καταναλωτή για τα περαιτέρω.

Τέλος για τις  δυσμενείς συνέπειες που δημιούργησε, η καταγγελλόμενη πρακτική της Τράπεζας  στην υγεία του καταναλωτή θα ασκηθεί αγωγή αποζημίωσης  κατά της Τράπεζας από τον καταναλωτή με την συνδρομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook