Μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός το Μάιο του τρέχοντος έτους και διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,9% που ήταν τον Απρίλιο. Σε μέσα επίπεδα το πεντάμηνο «τρέχει» με ρυθμό 4,3%. Πάντως εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επιπλέον αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες, αφού πλέον η βάση υπολογισμού θα είναι σαφώς υψηλότερη, λόγω της ολοκλήρωσης του δωδεκαμήνου από τότε που ελήφθησαν τα τελευταία μέτρα, κυρίως φορολογικά. Το ύψος του πληθωρισμού είναι το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2010.

Να σημειωθεί τον πέρυσι το Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεχε» με 5,4%. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο ο πληθωρισμός το Μάιο παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι επίσης αύξησης που είχε παρουσιαστεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγουμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους προϊόντα, η μεγαλύτερη αύξηση το Μάιο του 2011 προς τον αντίστοιχο μήνα του 2010 παρατηρείται στο πετρέλαιο θέρμανσης με 28,9%, ακολούθησαν οι νωπές πατάτες με 17,9%, οι υπηρεσίες μεταφορών με 14,3%, τα νωπά λαχανικά με 12,7% και η βενζίνη με 10,9%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στα φάρμακα με 17,3% και στα τέλη κυκλοφορίας – διόδια με 8,6%.

Καύσιμα
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από την αύξηση 3,3%, ένα μεγάλο μέρος, το 1,34%, προέρχεται μόνο από τα καύσιμα. Έτσι, εφόσον ολοκληρωθεί το δωδεκάμηνο από τις τελευταίες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τότε ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει εντυπωσιακή πτώση, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του καλοκαιριού. Το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στα νωπά φρούτα, που είναι της τάξεως του 7% και επιβάρυναν το σχετικό δείκτη κατά 0,02 της μονάδας, ενώ αύξηση επίσης 1,1% παρατηρήθηκε στο δείκτη ένδυσης υπόδησης κατά 1,1% που επιβάρυναν το δείκτη κατά 0,09 της μονάδας. Αντίθετα σημαντική ήταν η πτώση για τις νωπές πατάτες κατά 8,1% που επηρέασαν θετικά το δείκτη σε ποσοστό 0,03 της μονάδας.
imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook