ΕΥΘΕΙΕΣ απειλές για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε χθες η Fitch.

Οι προτάσεις του Β. Σόιμπλε για σημαντική συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό «πακέτο» θεωρούνται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων και θα οδηγήσει σε μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε C.
Η Fitch, όπως και η Moody's νωρίτερα, σημειώνει ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιο κίνητρο των ομολογιούχων ώστε να συμφωνήσουν σε rollover του ελληνικού χρέους» και θεωρείται αναγκαστική ανταλλαγή χρέους».

Παράλληλα, Fitch και Moody's τονίζουν ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα τεθούν υπό αναθεώρηση οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. «Μια εμπλοκή των ιδιωτών στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από το 2013 θα σηματοδοτούσε σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ε.Ε.», σημειώνει μεταξύ άλλων η Fitch.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια «πραγματικά εθελοντική» λύση για την Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Bart Oosterveld, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moodys. «Δεν υπάρχει χρεοκοπία που να είναι τακτική και ταυτόχρονα να έχει νόημα», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι επί του θέματος συζητά στην παρούσα φάση με όλους τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νέο ρεκόρ για spread και CDS

Σε υψηλότερο επίπεδο κινήθηκαν χθες τα spreads των ομολόγων της Ελλάδας και της ευρω-περιφέρειας, ενώ σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα 5ετή CDS, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχουν κυρίως στα πορτογαλικά και στα ιρλανδικά ομόλογα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς οίκοι έχουν προειδοποιήσει πως η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα λογιστεί ως πιστωτικό γεγονός και επισημαίνουν πως η λύση που θα δοθεί για τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να θεωρηθεί μοντέλο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, μετά και τις δηλώσεις Tρισέ περί αύξησης επιτοκίων καθώς και τις νέες προειδοποιήσεις της Moodys, αυξήθηκε στις 1.394 μονάδες βάσης και του 5ετούς στις 2.023 μ.β.
«Aλμα» 190 μονάδων στο spread του διετούς που εκτινάσσεται στις 2.456 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 26,23%.

Τα ελληνικά 5ετή CDS εκτνάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, στις 1.520 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο 60 μονάδων. Ρεκόρ σημειώνεται στα 5ετή CDS της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία άγγιξαν τις 720 και τις 693 μονάδες βάσης αντιστοίχως.

Νευρικότητα στο Χ.Α.

Μετά από αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου και με έκδηλη νευρικότητα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διέκοψε την Πέμπτη, με οριακά κέρδη, ένα πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.262,64 μονάδες με κέρδη 0,29%, μετά από διακύμανση 2,34%. Καταλυτικά στο κλείσιμο του δείκτη επέδρασε το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις μετοχές των ΕΤΕ και Alpha Bank στη φάση των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν και οι δύο σε υψηλά ημέρας, στα 4,90 ευρώ (+3,16%) και 3,27 ευρώ (+4,14%) αντίστοιχα.

express.gr