Επί τρία χρόνια έσκαβαν αρχαιοκάπηλοι ένα τούνελ βάθους 12 μέτρων σε γρανιτένιο βράχο στο όρος Σύμβολο της Καβάλας. Στόχος τους, να βρουν μία εκκλησία χτισμένη με... διαμάντια, έπειτα από υπόδειξη ενός μέντιουμ. Οι δράστες μάλιστα χρησιμοποιούσαν βαγονέτα για να βγάζουν τα μπάζα από το τούνελ.

"Στο τέλος του χρόνου θα τη βρίσκαμε. Μας έμεναν μόλις πέντε μέτρα και θα πέφταμε πάνω της", είπαν στους αστυνομικούς που χρειάστηκαν έξι ώρες μέσα από κακοτράχαλους δρόμους για να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από την ΕΥΠ.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε έξι άτομα που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Καβάλας με βαρύτατες κατηγορίες.

Σύμφωνα με της εφημερίδα «Εθνος» οι δράστες είχαν στην κατοχή τους έναν παλιό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο στο βάθος του βράχου υπήρχε μια παλιά εκκλησία που είχε χτιστεί με χρυσό και διαμάντια. Αυτό τους όπως είπαν το επιβεβαίωσε και... μέντιουμ που επισκέφτηκαν στην Ξάνθη.

Είχαν ξεκινήσει το άνοιγμα του τούνελ με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών από το φθινόπωρο του 2008.

Ο βράχος βρίσκεται έξω από το χωριό Ελευθερές της Καβάλας, πάνω στο Σύμβολο, σε έναν χώρο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός από τη Διεύθυνση Παλαιοντολογίας.

Ενας 53χρονος από τα Γιάννενα, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών για παρόμοια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ανέλαβε να στέλνει τα εκρηκτικά.

Μαζί τους συνελήφθησαν ένας 45χρονος από την Ξάνθη, ένας 62χρονος που είχε μάντρα αυτοκινήτων από την Καβάλα και διέθετε τα οχήματα για την μεταφορά των υλικών, ένας 42χρονος επίσης από την Καβάλα, και ένας Αλβανός εργάτης που έβγαζε τα μπάζα από το τούνελ. Μέσα στη σήραγγα όλα δούλευαν "ρολόι".

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως οι αρχαιοκάπηλοι κρατούσαν σε ένα USB όλη την πορεία του ανοίγματος του τούνελ. Οι ίδιοι μάλιστα πόζαραν μπροστά από τη σήραγγα από το 2008 και κρατούσαν σε φωτογραφίες βήμα βήμα τη διάνοιξη της σήραγγας, στοιχείο εξαιρετικά επιβαρυντικό για τους ίδιους.

Σε έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που νοίκιασαν οι αρχαιοκάπηλοι στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, μία διόπτρα για τη νύχτα, αλλά και το USB με τις επίμαχες φωτογραφίες, ενώ μέσα στη σήραγγα κατασχέθηκαν δύο κομπρεσέρ και οι δύο υπερσύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων, καθώς επίσης και πλήθος εργαλείων.

Επιπλέον στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 3 μασούρια δυναμίτη, δέκα πυροκροτητές και περίπου 500 μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι. 

newsbomb.gr